Щоб із носа не текло...

17.02.2016

Серед застудних захворювань нежить (або риніт) трапляється, певне, найчастіше. Більшість із нас ставиться до нього, як до незначної і швидкоплинної неприємності, переносячи його «на ногах», ходячи на роботу й ігноруючи лікування. І даремно, адже навіть звичайний риніт може обернутися великими неприємностями. За браком адекватного лікування й при ослабленому імунітеті нежить може призвести до розвитку ларингіту, фарингіту, бронхіту, пневмонії і отиту. У дітей нежить найчастіше переходить у гайморит, який у складних випадках провокує гнійне запалення мозкових оболонок. Тому залишати нежить на самоплив у жодному разі не можна. За перших же симптомів застуди починайте лікуватись.

Чим найкраще лікувати риніт? Однозначної відповіді немає, оскільки причини виникнення нежитю різні: це можуть бути віруси, бактерії, алергени, травми слизової оболонки носа тощо. Крім того, організм людини унікальний, і в кожного з нас є свої перевірені на практиці способи лікування нежитю.

За перших ознак нежитю — закладенні носа, відчутті свербіння в ніздрях, появі рідкого назального секрету, багаторазовому чханні — слід якнайшвидше змастити слизову оболонку носа соком свіжого часнику або цибулі. Відомо, що в цих рослинах сконцентрована велика кількість фітонцидів — потужних протимікробних компонентів, що згубно діють практично на всіх збудників респіраторних захворювань. Проте часник і цибуля ефективні лише на початковій стадії риніту або для його профілактики. Якщо процес уже «пішов» і почалися рясні виділення з носа, головний біль, важке дихання, кон’юнктивіт — потрібне серйозне лікування. Терапія нежитю має бути багатокомпонентною, тобто спрямованою одночасно на кілька ланок у механізмі розвитку недуги.

Передовсім необхідно провести так зване етіотропне лікування, яке спрямоване на сам збудник. Нині в аптечній мережі не бракує етіотропних препаратів від нежитю. А ліки з антибіотиками ефективні для профілактики ускладнень, оскільки головними винуватцями приєднання до нежитю вторинних інфекцій є саме бактерії.

Симптоматичні препарати полегшують носове дихання і знімають запалення слизової оболонки носа. Таких препаратів також достатньо, але більшість із них лікарі не рекомендують застосовувати понад тиждень, оскільки можуть виникнути негативні побічні прояви, відтак знизиться ефективність терапевтичної дії.

Не слід забувати і про народні способи лікування, ефективність яких завжди була на високому рівні. Полегшить перебіг недуги гаряча ванна для ніг, а також загальна ванна, особливо з додаванням солі з екстрактами хвої. Ці ж екстракти використовують і для носових інгаляцій. Для цього роблять відвар із соснових голок і дихають над ним упродовж півгодини, накрившись щільною тканиною.

Прогрівання спеціальною «синьою» лампою знімає запалення і зменшує ринорею (виділення з носа). Не забуваймо про вітаміни — можна вживати як аптечні препарати, особливо з високим вмістом аскорбінової кислоти, так і домашні варіанти — чай з лимоном чи ягодами.

Згубні для хвороботворних мікроорганізмів і концентровані сольові розчини (2 чайні ложки солі на півсклянки води), тому бажано щодня 4-5 разів полоскати ними носові ходи. Активне лікування можна проводити не лише вдень, а й уночі, надягнувши шкарпетки з насипаним усередину сухим гірчичним порошком. За дотримання названих рекомендацій ви позбудетеся нежитю уже через 3-4 дні.