Гра помилок

17.02.2016
Гра помилок

Японські хокеїсти змусили українську збірну завершити олімпійську кваліфікацію. (з сайта ФХУ.)

Не те щоб на олімпійську кваліфікацію до Японії збірна України з хокею їхала приреченою на поразку, проте негативний баланс їхніх зустрічей із господарями турніру не давав особливих підстав для оптимізму. Прогнозовано підопічні Олександра Савицького легко виграли два перші матчі, закинувши у ворота румунів та хорватів сумарно дев’ять «сухих» шайб. Однак у вирішальному поєдинку, де формально розігрувалася єдина путівка до фінального відбору на Ігри-2018, добре відомого суперника по чемпіонатах світу українські хокеїсти переграти не змогли (1:2). Утім гру, яку загалом продемонструвала в Саппоро наша національна збірна, надихнула її наставника на позитивні думки. «Зараз ми лише будуємо нову команду. Для багатьох гравців це був перший офіційний турнір. Ми задоволені грою і ветеранів, і молодих гравців», — підбив підсумок японського вояжу Олександр Савицький, у команді якого було одразу десятеро новачків.

Хай там як, а про майбутню Олімпіаду в Пхенчхані «синьо-жовтим» уже можна забути. Не факт, що зможуть потрапити туди й самі японці. У вересні 2016 року на них чекатиме ще один груповий турнір, де в боротьбі за одну перепустку, в Ризі, їм доведеться боротися з латвійцями, німцями та австрійцями. І, що важливо, тепер уже азійським хокеїстам доведеться виступати на «чужій землі», далеко від свого дому, витрачаючи додаткові сили та засоби для акліматизації від зміни часових поясів.

Що цікаво, за словами форварда збірної України Георгія Кічі, адаптація нашої команди до нових умов у Саппоро пройшла доволі швидко. Уже на другий день свого перебування в Японії хокеїст «Дженералз» заявив, що хлопці почуваються добре після акліматизації. Хоча, можливо, тоді додаткових сил хокеїстам надала розгромна перемога над хорватами — 6:0. Сам же Кіча в тому матчі закинув свою дебютну шайбу за «синьо-жовтих».

А от у грі з японцями високою результативністю підопічні Савицького не порадували, хоча й переважали своїх опонентів у наступальному компоненті. Так, приміром, у першому періоді українці зробили 12 кидків по воротах, тоді як японці — дев’ять. У другій 20-хвилинці в активі наших хокеїстів було десять «пострілів» по цілі, господарі ж обмежилися лише сімома. До того ж нереалізованими в «синьо-жовтих» залишилося аж чотири «більшості». Але що вдієш, коли голкіпер суперника спіймав кураж і зупиняє все, що летить у його бік. Наставники обох збірних були одностайні. «Дії нашого воротаря сьогодні були нереальними», — відзначив «коуч» господарів Грег Томпсон. «Фукуфудзі зіграв вище будь-яких похвал», — наголосив Олександр Савицький, додавши, що сучасний хокей — це «гра помилок», а в матчі з японцями його підопічні здійснили на один «прокол» більше, ніж суперник.

ТАБЛО

Олімпійська пре-кваліфікація. Група J. 2-й тур. Україна — Хорватія — 6:0 (Гніденко, 1; Побєдоносцев, 8; Петранговський, 16; Кіча, 25 (більш.); Благий, 50; Бондарєв, 60), Японія — Румунія — 7:0. 3-й тур. Японія — Україна — 2:1 (Такагі, 47; Обара, 51 (більш.) — Петранговський, 55), Румунія — Хорватія — 1:4.

Підсумкове становище: Японія — 9, Україна — 6, Хорватія — 3, Румунія — 0.