Аграрна громада: місця і міста

16.02.2016
Аграрна громада: місця і міста

Оцінювати діяльність влади Аграрна партія пропонує за тим, наскільки поліпшується рівень життя кожного українця, а не за шоу-субсидуванням п’яти мільйонів нужденних і купки зажерливих олігархів за рахунок розчавлювання виробничників.

Опитування громадян, що їх у передчутті можливих парламентських та очікуваних виборів до столичних райрад провели соціологічні компанії, подекуди включали й Аграрну партію України. Пам’ятаючи ігнорування цієї політсили напередодні виборчої кампанії до місцевих рад, її голова Віталій Скоцик жартує: «Те, що нас почали вносити до списків опитування, вже можна вважати неабияким визнанням від заангажованих соціологічних служб. Минулого разу вони помітили Аграрну партію тільки після того, як вона по факту зайняла лідируючі позиції за більшістю значимих показників. Перед місцевими виборами нас у рейтингах зовсім не було. Сьогодні нам дають 1,7-2,2 відсотка, хоча за підсумками виборів ми набрали майже вісім. Але навіть така увага говорить про те, що нас побачили. Це основа, з якою можна рухатися. Ми підвищуємо активність, проводимо зустрічі. Пішли на четверте коло регіональних поїздок Україною. Ми інтенсивно готуємо партію до парламентських виборів. Тридцять відсотків на цих виборах уже виглядають більш ніж реально».

Міські вибори у фокусі уваги

Не озираючись на мальовані рейтинги, зміцніла і зростаюча кількісно та якісно політсила підвищує амбіції. На восьмому позачерговому з’їзді Аграрної партії прийнято рішення про участь у місцевих виборах до районних рад у Києві.«Вибори до районних рад у столиці є необхідною передумовою для проведення реальної децентралізації. На сьогодні кияни фактично позбавлені впливу на прийняття владних рішень. На одного депутата Київської міської ради припадає близько двохсот тисяч виборців. У таких умовах важко очікувати прийняття ефективних управлінських рішень. Тому вибори повинні відбутися. Рішення судів лише призупинили виборчий процес, але не скасували самих виборів. Переконаний, що вибори відбудуться, і Аграрна партія України візьме в них участь. Ми націлені на перемогу», — пояснив позицію партії, виступаючи перед делегатами позачергового з’їзду, Віталій Скоцик. І додав, що партія також запропонує альтернативну кандидатуру на виборах міського голови Кривого Рогу: «Ми не позиціонуємо себе як галузева партія чи лише партія українського села. Ми — партія всього українського народу. На останніх виборах серед наших кандидатів було близько 30 відсотків аграріїв. А ще 70 — це лікарі, службовці, освітяни, представники всіх професійних кіл українського суспільства. На останніх місцевих виборах стали третіми за загальною кількістю міських голів. У Криворізькому районі набрали майже третину голосів. Тому ми впевнені, що повинні брати участь у міських виборах і маємо гарні шанси на перемогу. Ми хочемо посіяти в цих виборах неконфліктне зерно. Хочемо дати можливість жителям Кривого Рогу обрати інших кандидатів, ніж ті, що були втягнуті у скандали».

Припинити паразитування на сировині

«Рік тому уряд у своїй програмі дій заявив, що основним завданням української економіки є збільшення у два з половиною рази експорту зерна. Бюджет, запропонований урядом, передбачав середньорічний курс 24,5 грн. за долар. Маніпулюючи міфічними «вимогами МВФ», уряд знову пішов шляхом витискання останніх соків iз того, що ще працює — з аграрного сектору. І вичавлені кошти знову спрямують не на розвиток, а на латання бюджетних дірок. Це діяльність без стратегії, котра веде у прірву. Тим часом протягом останніх двох років різко впали світові ціни на нафту. А падіння цін на нафту спровокувало й падіння ціни на біопаливо та сировину, з якої його виробляють: впали ціни на кукурудзу, зерно. І всі економіки, побудовані на експорті сировини, програли! Орієнтація на збільшення експорту сировини з самого початку була хибною. Очевидно, що уряд не має стратегічного плану розвитку економіки. Зате маємо абсолютний рекорд девальвації національної валюти», — пояснив голова Аграрної партії поточну ситуацію в економіці. «А нам потрібно створювати додану вартість. Виробляти готову продукцію, яка забезпечить надійні високі доходи для національної економіки, дасть робочі місця, створить передумови для зростання добробуту людини, про яке говорив Лінкольн у ХIX столітті і говорять нинішні лідери успішних держав», — переконаний Віталій Скоцик.

Ґрунтовно зведений знизу доверху каркас партійної спільноти аграріїв підтягнув до процесу розбудови знакових і харизматичних помічників. Серед багатьох, хто виступав з трибуни позачергового з’їзду, схоже, неформально представили майбутніх лідерів галузевих міністерств з їхнім баченням компетентних системних реформ. Член політичної ради Аграрної партії, прославлений композитор Олександр Злотник нагадав: «Увага до культури та духовності в державі допомагає розвивати всі інші сфери. Увесь світ визнає високий рівень наших викладачів мистецтв. А ми повинні думати про наших талановитих дітей. Україна багата талантами. Вона дала світу видатних музикантів, акторів, художників — у три з половиною рази більше, ніж величезна Росія. Захищати культуру, мову, традицію — наше завдання. Тоді будемо жити гідно, як зараз США, Канада, Німеччина».

Втім без сильних бійцівських якостей, підтриманих хорошою фізичною формою, Україні на цьому шляху ніяк не обійтися. На вихованні успішної здорової нації наголосила заслужений майстер спорту, олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, член політичної ради Аграрної партії України Стелла Захарова: «Все маємо у нашій країні:культуру, землю, народ. Але потрібно вкладати у свою націю, оздоровлювати її. Економічно розвинені країни завжди ставлять спорт на перші місця для зміцнення нації. У нас же у місцевих бюджетах часто навіть не відводять окремого рядка для фінансування спорту. Я бачу, що нашим дітям вже просто немає де займатися, все комерціалізовано. І мені це болить. Якщо сьогодні не вкладатимемо у спортивну інфраструктуру, в майбутньому будемо вкладати у лікування. Я закликаю: давайте об’єднуватися і змінювати ситуацію там, де це можливо. І я вступила до Аграрної партії, щоб ця політична сила чітко асоціювалася зі спортом і перемогами!»

На з’їзді також озвучили ідею створення міжрегіональної робочої групи медиків Аграрної партії України, яка б генерувала пропозиції для поліпшення медичного обслуговування громадян. Її озвучив головний офтальмолог Міністерства охорони здоров’я, член політичної ради Аграрної партії Сергій Риков: «Нам треба думати про людей. У нас криза в охороні здоров’я. Кожна третя людина має хронічне захворювання, а кожна п’ята — два. Медики повинні згуртуватися. Я пропоную, щоб протягом наступних двох тижнів кожна обласна організація аграріїв запропонувала по двоє активних та компетентних партійцiв-медиків, аби створити робочу групу, яка б взялася розробляти програми поліпшення медичного обслуговування населення. Почнемо з маленьких речей, які зможемо реалізувати. А з них обов’язково виростуть великі справи».

Фундамент — стіни — дах

Очевидно, що ситуація, яка склалася сьогодні в більшості суспільно-економічних сегментів країни, не влаштовує тверезо мислячих людей ні в самій Україні, ні за її межами. Тому політична сила, фундамент якої заклали люди, здатні створювати економічну базу як для власноруч розвинутого бізнесу, так і для держави в цілому, продовжує розбудову. «Ми розпочинаємо закордонні візити. 22—24 лютого працюватимемо у Європейському парламенті. На початку березня заплановано візит делегації Аграрної партії до Польщі, потім до Великої Британії, у березні планується візит до США. Паралельно з розбудовою партії розвиватимемо наші міжнародні зв’язки в політичному співтоваристві», — повідомив на з’їзді голова Аграрної партії України.

Тим часом триває робота над зміцненням фундаменту суспільства. Зокрема — конструктивних пропозицій щодо процесу децентралізації влади, задекларованого, але буксуючого. Аграрії наполягають: процес децентралізації повинен починатися з наповнення бюджету. «В нас немає децентралізації. У Польщі в її основі лежало наповнення місцевих бюджетів. Одинадцять мільярдів євро було залучено до місцевих бюджетів для проведення децентралізації. Сам процес тривав сім років. Тільки наповнивши місцеві бюджети, люди почали здійснювати адміністративно-територіальну реформу. Нам не потрібна поспішна децентралізація, яка не дасть позитивного ефекту. Прикладом є Київ, де немає районних рад, не створено умов для формування виконкомів у районах, зате багато говорять про децентралізацію. У нас є закон про добровільне об’єднання громад, але немає закону про їх добровільне роз’єднання, і громади не можуть роз’єднатися, навіть виявивши, що об’єднання не спрацювало в позитив. Коли люди бачать, що замість очікуваного поліпшення умов для об’єднаної громади закриваються школи, ФАПи, дитячі садки і хочуть прийняти рішення про роз’єднання, вони повинні мати таку можливість. Сьогоднішня децентралізація — це робота без чіткого розуміння мети. Її зміст зводиться до малювання чиновником ліній на карті. І якби децентралізація відбувалася справді продумано від початку Незалежності, можливо, ми не мали б тих проблем, які маємо зараз на сході й у Криму», — вважає Віталій Скоцик, наголошуючи, що в основі діяльності будь-якого уряду мають лежати реальні показники оцінки добробуту громадян:

«Американському президенту Аврааму Лінкольну належать слова: «Найвищою метою демократії є уряд, сформований народом, з народу і для народу. Той уряд, який створений, щоб виконувати бажання народу». Наймолодший в історії Великої Британії прем’єр-міністр Тоні Блер свого часу також стверджував, що у партій є ідеології, і вони є важливим елементом політики, проте в основі дій уряду лежить людина, яка живе в країні. Під час останнього виступу президент США Барак Обама говорив про соціальні та економічні здобутки, про більш ніж чотирнадцять мільйонів створених робочих місць, про те, що 97 відсотків американців охоплені програмою медичного забезпечення, а середня тривалість їхнього життя зросла на три роки завдяки діяльності уряду за останнє десятиріччя. Тим часом в Україні Прем’єр-міністр похвалився, що п’ять мільйонів українців отримали субсидії. А це — крах. Це показник, що демонструє зубожіння українців. Уряд, крім затверджених програм, повинен демонструвати дії, в основі яких має бути людина, її дохід, добробут, купівельна спроможність, рівень можливостей працювати і заробляти для себе і для держави. Саме за цими показниками повинна оцінюватися діяльність уряду».

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>