Не зловживайте «інтимним» гелем

10.02.2016
Не зловживайте «інтимним» гелем

Регулярні профілактичні огляди у гінеколога вкрай важливі для здоров’я. (з сайта poradumo.com.ua.)

Відвідувати «жіночого» лікаря задля профілактики необхідно регулярно. Адже будь-яку недугу легше запобігти, ніж потім лікувати. Планувати похід у поліклініку вже тоді, коли терпіти біль несила, — небезпечна звичка. Аби не допустити неприємностей зi здоров’ям, лікарі радять дбати про профілактику недуг. Отже, що радять гінекологи кожній жінці на щодень?

1. Не спіть у тісній спідній білизні. Для сну краще вибирати піжаму з натуральних тканин, адже одяг зi штучного матеріалу затримує вологу, створює сприятливу атмосферу для розмноження бактерій, погіршує терморегуляцію. Взимку з цим іще складніше, оскільки доводиться вдягатися тепліше і часто в одяг, що тісно облягає тіло. Тож удома, повернувшись iз роботи, відразу перевдягайтеся у вільне вбрання.

2. Стрінги шкодять здоров’ю. Вузькі трусики часто викликають подразнення, спричиняють свербіж. Така спідня білизна часто переносить бактерії з прямої кишки у піхву, провокуючи запальні процеси. Ідеальна спідня білизна — трусики з натуральної тканини, які повністю закривають сідниці.

3. Обережніше з тампонами. Під час критичних днів найоптимальніше користуватися прокладками. Хоча бувають ситуації, коли без тампонів не обійтися (похід у басейн, облягаюча вечірня сукня). Однак важливо дотримуватися правил гігієни: змінювати тампони не рідше як раз на три години (в ідеалі — частіше) і не залишати на ніч. Тампонами не можна користуватися, якщо турбує біль у животі під час місячних, адже, за словами гінекологів, тампони уповільнюють відтік крові з матки і посилюють біль.

4. Ніякого «інтимного гелю»! Особливо, якщо він з ароматизатором. Лікарі кажуть: усі засоби для інтимної гігієни (гелі, серветки, мило, прокладки) порушують природний баланс слизової. У піхві є бактерії РH — вони мають кислотно-лужний баланс і не дозволяють розмножуватися мікробам. Якщо цей баланс порушується, то корисні бактерії (лактобактерії) гинуть, як наслідок — виникають запальні процеси.

5. Зверніть увагу на виділення. У нормі вони мають бути прозорими. Під час овуляції виділень більшає. Якщо вони мають жовтуватий або зеленуватий колір, з’являється неприємний запах — не відкладайте візиту до жіночого лікаря. Білі виділення, що нагадують сир, можуть бути симптомом молочниці. Рідкі й безбарвні з неприємним запахом бувають при вагінозі, зеленуваті — при трихомоніазі. Раз на півроку варто обстежитися на наявність хламідій. Це дуже небезпечна недуга: якщо хламідіоз не лікувати, він призводить до безпліддя.

6. Профілактика — основа основ. Статеві інфекції часто виникають через порушення гормонального рівня. А на нього, в свою чергу, впливає вживання антибіотиків, користування таблетками-контрацептивами. Причиною гормонального дисбалансу може бути цукровий діабет. Антибіотики й оральні контрацептиви збільшують ризик бактеріального вагінозу. Ароматизовані гелі для душу також можуть викликати цю неприємність.

7. Безпечний секс. Гінекологи застерігають: якщо ви не впевнені у своєму партнерові — користуйтеся презервативами. Це надійний захист від недуг, що передаються статевим шляхом.

8. Регулярний медогляд. Раз на півроку жінка має відвідати гінеколога — задля профілактики. Лікар порадить здати загальний аналіз крові, мазок на цитологію, зробити УЗД. Показатися лікарю варто навіть у випадку, якщо зовсім нічого не турбує, адже деякі недуги довгий час ніяк себе не проявляють.

9. Стежте за вагою. Надмірна маса тіла, різкі коливання ваги порушують гормональний рівень, впливають на менструальний цикл. До щоденного раціону жінки мають входити продукти з клітковини, білків і вітамінів. Не захоплюйтеся дієтами. Уникайте жирної, смаженої їжі, солодощів. Регулярно займайтеся спортом.