Наше місто — Січеслав

05.02.2016

Директору Українського інституту

національної пам’яті

Володимиру В’ятровичу,

голові фракції БПП ВРУ

Юрію Луценку,

голові Комітету ВРУ

з питань державного будівництва

Сергію Власенку,

засобам масової інформації

 

Шановні панове! У рамках Закону України «Про декомунізацію» у місті Дніпропетровську склалася абсурдна ситуація. 29 грудня 2015 року о 6:00 було зібрано підпільно т.зв. сесію Дніпропетровської міської ради. Надумана більшість («Опоблок», «Громадська сила» з лідером Загідом Красновим) без участі голови міста вирішила долю назви міста.

Тобто поза регламентом міської ради, підпільним шляхом, було ухвалено найабсурдніше рішення: про залишення існуючої назви Дніпропетровськ, змінивши етимологію на честь р. Дніпро і святого Апостола Петра, який ніякого відношення не має до нашого міста. Тобто ще раз, на московський манір, залишити все так, щоб нічого не змінювалося, за Салтиковим-Щедріним, у «городі Глупово».

На нашу думку, ця підміна назви є ні чим іншим, як словоблудством, з метою глумління над українською сутністю та історичною пам’яттю боротьби за незалежність України.

У далекому 1918 році Дмитро Яворницький, «батько козацтва», запропонував назву міста — Січеслав — як краю-колиски українського козацтва. Починаючи з кінця 80-х років XX століття, українські патріоти-дисиденти Іван Сокульский, Петро Розумний та активна українська громадськість розпочинають боротьбу за історичну для українців назву Січеслав.

Крайова організація Народного руху України, створена в 1989 році, отримала назву Січеславська (Дніпропетровська). Під цією назвою дніпропетровська організація вийшла на ланцюг єднання у 1990 році. Уся наступна боротьба за Україну в краї була під гаслом — Січеслав та область Січеславська.

Революція гідності проходила у місті під величним прапором з написом «Січеслав», який був освячений 19 січня 2014 року на Майдані незалежності в Києві, біля Урядового кварталу під час початку штурму колишнім головою НРУ Іваном Шуликом із побратимами.

Шановні панове! Не допустіть глумління над Господом та історією і пам’яттю тих, хто поклав своє життя за волю і незалежність України в минулому і в нинішній історичній дійсності!

Водночас ще одну назву міста запропоновано — просто Дніпро, яка не несе за собою історичної та духовної правди, просто так зручно для повсякденного вжитку міщанами.

Січеслав — це велич не тільки краю, а й утвердження слави козацтва і нинішніх Героїв.

 

Засновник і голова Січеславської

крайової організації НРУ

Іван Шулик,

голова Всеукраїнського товариства

політв’язнів і репресованих

Орина Сокульська,

голова обласного об’єднання ветеранів

і спілки офіцерів України

Віктор Таратушка,

голова обласної організації всеукраїнського

товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка

Сергій Довгаль,

голова обласної організації

Української народної партії, координатор

дніпропетровського Євромайдану

Анатолій Сокоринський,

голова ГО «Майдан Січеслав», координатор дніпропетровського Євромайдану

Віктор Романенко.