«Усе — для перемоги над раком»

03.02.2016

Барак Обама у традиційному щорічному зверненні до нації несподівано закликав зробити США першою країною, що остаточно перемогла рак. Президент США розповів, як багато коштів держава виділяє на боротьбу з онкологічними захворюваннями, і наголосив: цього недостатньо. «Америка може перемогти рак», — категорично заявив він. Щорічно в США реєструють 1,5 мільйона випадків онкологічних захворювань, близько 500 тисяч осіб помирає від них.

За словами Обами, весь останній місяць віце-президент США Джо Байден працював у Конгресі над тим, аби у поточному році вчені та медики, які борються з раком, отримали найбільший бюджет на дослідження за останні 10 років. «Сьогодні я оголошую про запуск національної ініціативи боротьби з раком, — сказав президент Обама, — і ставлю Джо Байдена на чолі цієї роботи».

Той факт, що Обама вирішив використати останній рік своєї президентської каденції для того, аби зайнятися боротьбою з раком на тлі світової політичної нестабільності, може свідчити: він просто не хоче втратити обличчя, кажуть деякі експерти. Адже проти кампанії боротьби з раком не протестуватимуть навіть затяті противники президента. У будь-якому разі Обама налаштований діяти рішуче. Про це свідчить серйозність перших кроків Байдена.

У своєму дописі на медплатформі Medium віце-президент США наголосив, що в останні кілька років учені добилися істотного прогресу в дослідженнях природи онкологічних захворювань. «Ми можемо використовувати це як відправну точку, — пише Байден. — І залучати всі досягнення науки для перемоги над раком».

Журналісти з’ясували, що Байден заснував кілька робочих груп, в які входять представники уряду, великих фармацевтичних компаній, наукових кіл. Одна з таких груп отримала робочу назву Moonshot 2020. За словами Байдена, групу переважно фінансує мільярдер Патрік Сун-Шіонг, і в планах — знайти ліки від 20 основних типів раку до 2020 року. Загальна кількість пацієнтів, яких планують задіяти у клінічних випробуваннях, становитиме 20 тисяч осіб.

Науковий світ зустрів ініціативу Обами і Байдена з оптимізмом. Багато великих відкриттів у галузі боротьби з раком залишаються через різні причини непоміченими з боку великих фармацевтичних компаній, кажуть учені. Наприклад, одним iз найбільших проривів останніх років називають використання для боротьби з раком дихлорацетата, однак це рішення досі не стало масовим. Також іще не отримали широкого поширення новітні методики впливу на імунну систему.