Корисне чи калорійне?

03.02.2016

Для багатьох людей саме слово «калорійність» є магічним, каже лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

— Залежно від енергетичної цінності (кількості калорій у 100 грамах) усі продукти умовно можна розділити на п’ять груп, — розповідає лікар. — Для підтримки здорової маси тіла і правильного зниження ваги, тобто для втрати жирової маси, а не м’язової, рекомендується на 70-80% вживати продукти з перших двох груп, і менше — з третьої групи; корисні продукти з 4-ї і 5-ї груп (сухофрукти, олія, горіхи) краще вживати в невеличких кількостях: 2-3 сухофрукти, 1-2 столові ложки олії, 3-5 горіхів тощо.

Дієтолог нагадує важливе правило здорового харчування: споживати продукти, які є в природі, і звести до мінімуму перероблені. Тобто оминати ті, яких у природі не існує (цукерки, згущене солодке молоко, ковбаси, сосиски тощо). Фахівець радить обов’язково включити у денний план інтенсивні фізичні навантаження (це може бути швидка ходьба не менше години на день або біг, поїздки на велосипеді, танці, аеробіка, йога). Усе в комплексі допоможе бути здоровими і мати красиве струнке тіло.