Хай-тек простота

03.02.2016
Масштабна кампанія з очищення від корупційних елементів, яка за підтримки компетентних органів США розпочалася в стінах ФІФА, повинна не тільки змінити підходи в управлінні світовим футболом, а й вивести на новий рівень суддівство, яке раз по раз уболівальники та самі футболісти змушені називати несправедливим та упередженим. Найкращим для цього рішенням могло б стати запровадження у футболі відеоповторів спірних моментів. За допомогою сучасних досягнень електроніки та техніки в інших видах спорту судді вже давно вирішують гарячі суперечки, що неодмінно виникають під час ігрових протистоянь.

Перезрілі зміни

Загалом, сьогодні ціна суддівської помилки — це не тільки великі гроші, а й відчуття несправедливості, з яким змушені зіштовхуватися учасники та глядачі футбольного дійства. Якщо у тенісі, хокеї, баскетболі відеоповтори вже давно стали невід’ємним елементом спортивного перфомансу, то у футболі про необхідність їх запровадження тільки говорять. Максимум, на що згодився вже колишній очільник ФІФА Зепп Блаттер — система електронної фіксації взяття воріт, яку, у вигляді експерименту, застосували на ЧС-2014.

Очевидна помилка суддівської бригади на чолі з угорцем Віктором Кашшаї, яка не помітила взяття воріт збірної Англії у матчі з українцями на Євро-2012, та кричущий промах команди уругвайського рефері Хорхе Ларріонди, яка не зарахувала чистий гол, забитий англійцем Френком Лемпердом у ворота збірної Німеччини на ЧС-2010, вимагали від сильних футбольного світу рішучих дій iз «модернізації» роботи суддів. Але серйозних реформ, по суті, так і не відбулося. Про систему електронної фіксації взяття воріт наразі говорять лише, як про поодинокі успіхи окремих футбольних федерацій, а не глобальне нововведення. Широкого впровадження цього високотехнологічного елементу у футбольне життя досі не сталося. Так, УЄФА лише сподівається, що незабаром зможе прийняти рішення про використання системи автоматичної фіксації взяття воріт на чемпіонаті Європи-2016. А наразі ж в Європі офіційно цю систему на озброєння собі взяли лише італійська серія А та англійська прем’єр-ліга.

Щоправда, електронна фіксація взяття воріт тільки частково вирішує проблеми, з якими у своїй роботі зіштовхуються судді. Спірні офсайди та пенальті, симуляції, помилкові вилучення — усе це важким тягарем лежить на плечах представників футбольної феміди. Свідомо чи несвідомо помиляючись у подібних ситуаціях, судді так чи інакше псують футбольне свято.

Відсторонення від роботи футбольних консерваторів — Блаттера та Платіні, який, до слова, в 2012 році заявляв, що відеоповтори для футболу стануть катастрофою, дають підстави сподіватися, що на гру мільйонів чекає еволюція. Днями впливове видання «Ассошіейтед пресс» повідомило, що на своєму зібранні в березні Міжнародна рада футбольних асоціацій (орган, який стандартизує правила гри у футболі) наполягатиме на необхідності вже з наступного сезону, як експеримент, запровадити в футболі відеоповтори.

На віру лише очам своїм

Ідеться про те, що у своїй роботі судді зможуть користуватися відеотехнологіями задля вирішення питання щодо взяття воріт, підтвердження правомірності пенальті та вилучення гравця, а також уникнення можливості помилкового покарання іншої особи. «Це фундаментальне рішення, яке обговорювалося впродовж багатьох років. Реальність така, що суддівство — це дуже складна робота. У судді лише два ока, тоді як нині за грою спостерігають десятки телекамер та мільйони глядачів. Тож ми повинні зробити так, щоб рефері мав технічних асистентів», — заявив керівник федерації футболу Уельсу Джонатан Форд.

У Міжнародній раді футбольних асоціацій ще не вирішили, в який спосіб судді використовуватимуть відеоповтори. Можливо, це буде електронний міні-девайс на руці рефері, за допомогою якого він зможе швидко переглянути спірний момент. Не виключено, що право останнього слова делегують «людині за кадром», яка за межами стадіону робитиме відеорев’ю та передаватиме необхідну інформацію судді в навушник. Існує й варіант з монітором, розташованим за лінією поля, де арбітр зможе самостійно приймати остаточне рішення.

«В умовах, коли футболісти діють на високих швидкостях, миттєво прийняти правильне рішення буває дуже складно, — каже президент федерації футболу Англії Мартін Гленн. — Тож ми вважаємо, що сучасні технології повинні допомагати вирішенню суперечливих питань». Водночас, на думку Гленна, хай-тек технології, які мають прийти на допомогу суддям, не повинні зруйнувати давні футбольні цінності — його динамічність та простоту.

До речі, для впровадження в футбольне життя революційних технологій Міжнародній раді футбольних асоціацій, до складу якої входять восьмеро осіб, необхідно зібрати шість голосів. Половина членів цього «законодавчого органу» представляє ФІФА, ще чотири голоси належать Англійській федерації футболу.

П’ятірка для виборів

Повторимося, що доленосне рішення Міжнародна рада футбольних асоціацій має прийняти в березні — практично вiдразу після виборів нового президента ФІФА, які відбудуться на позачерговому конгресі цієї організації 26 лютого.

Як повідомив виборчий комітет ФІФА, до участі у президентських перегонах він допустив п’ятьох кандидатів. Зрозуміло, що серед них немає ні багаторічного очільника організації Блаттера, котрий після восьмирічної дискваліфікації заявив, що «завершив із футболом», ні ймовірного фаворита перегонів Мішеля Платіні. Колишній президент УЄФА, незважаючи на своє відсторонення від футболу, до останнього сподівався взяти участь у цих виборах, проте його апеляція на рішення комітету ФІФА з етики не була задоволена.

Тож п’ятірка претендентів на крісло голови світового футболу виглядає так: генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно, принц Йорданії Алі бін аль-Хусейн, глава Азійської конфедерації футболу шейх Салман бін Ібрагім Аль-Халіфа, колишній заступник генерального секретаря ФІФА француз Жером Шампань та колишній міністр із житлобудівництва ПАР Токіо Сексвале, котрий, до слова, був соратником Нельсона Мандели в багаторічній боротьбі проти апартеїду.

Нагадаємо, що на останніх виборах голови ФІФА, які відбулися минулого року, за президентське крісло боролися Блаттер та Алі бін аль-Хусейн. Тоді в нерівній боротьбі з чинним на той час керівником Міжнародної федерації футбольних асоціацій принц Йорданії у першому турі зміг зібрати голоси 73 делегатів із 209. Без сумніву, Алі бін аль-Хусейн і на цих виборах матиме суттєву підтримку. А конкурувати за високу посаду йому доведеться з іншим представником азійського футболу — шейхом Салманом бін Ібрагімом Аль-Халіфом. На думку букмекерів, шанси на перемогу в обох претендентів — рівні.