Ще цього нам бракувало...

02.02.2016
Ще цього нам бракувало...

Бразильські лікарі розслідують випадки смерті немовлят від вірусу Зіка. Поширення недуги в країні набуває загрозливого характеру.

Жінкам порадили утримуватися від вагітностей

У світі зростає занепокоєння щодо вірусу Зіка, який, на думку деяких учених, може призводити до вроджених вад у дітей, повідомляє «Євроньюз». Зокрема, матері, які хворіли на лихоманку Зіка, можуть народити немовлят із мікроцефалією — тобто ненормально маленькою головою, що стає причиною розумової відсталості. Такі випадки значно почастішали останнім часом. Спалах вірусу зареєстровано вже у понад 20 країнах Південної Америки.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує: аби встановити зв’язок між лихоманкою Зіка та мікроцефалією, потрібні додаткові дослідження. «Кореляція між мікроцефалією та вірусом Зіка наразі є на рівні збігу, зв’язок виявлено лише у восьми випадках, коли були зроблені лабораторні аналізи. Але, звичайно, спалах захворюваності, особливо на північному сході Бразилії, викликає серйозне занепокоєння. Головне завдання зараз — визначити, чи тут справді є зв’язок», — сказав речник ВООЗ Крістіан Ліндмейер.

Попри заспокійливий тон ВООЗ усе ж застерегла, що вірус Зіка може поширитися практично на всю Північну і Південну Америку. Інфекцію, яка викликає м’яку лихоманку, кон’юнктивіт і головний біль, уже виявлено у 21 країні Карибського басейну, Північної і Південної Америки. Її вважають причиною народження тисяч немовлят із недорозвиненим мозком, і деякі країни вже порадили жінкам утримуватися від вагітностей.

Жодного лікування або вакцини від хвороби ще не існує. Вірус походить з Африки. Його вперше відкрили в Уганді в 40-х роках ХХ століття і спочатку вважали не дуже небезпечним. Ставлення змінилося лише після того, як 2007 року епідемія Зіка спалахнула в одному зi штатів Мікронезії, де були заражені 75% мешканців. Через кілька років на цю хворобу перехворіли 10% населення Французької Полінезії. У травні 2015 року вірус уперше зафіксували у Бразилії. Вважається, що він швидко шириться країнами Північної і Південної Америки, оскільки у місцевого населення немає природного імунітету. За однією з теорій, до Бразилії вірус привезли 2014 року під час чемпіонату світу з футболу. За іншою — вірус завезений під час чемпіонату на каное членами збірної Полінезії. Вірус поширюється надзвичайно швидко.

У всьому винні комарі?

Сам по собі вірус Зіка не становить великої загрози життю. Його симптоми — підвищення температури та висипи на шкірі. Основне джерело зараження — комарі. Головна небезпека хвороби — саме вплив на ще не народжених дітей. У Бразилії з початку жовтня минулого року народилися вже понад чотири тисячі немовлят з мікроцефалією, з аномально недорозвиненим мозком. Уряд використовує військових, аби розпилювати розчини, що знищують комарів, адже незабаром країна прийматиме знаменитий карнавал та Олімпіаду. Державні лікарні у Сан-Паулу розпочали використання нових наборів для швидкої діагностики зараження трьома різними вірусами, які поширюються через комарів: Денге, Зіка та Чикунгунья.

МОЗ Бразилії має всі підстави підозрювати, що недуга, спричинена вірусом Зіка, може бути причиною зростання кількості малюків, народжених із мікроцефалією, патологічно маленькою головою та мозком. «Хоча прямого зв’язку між зараженням вірусом Зіка під час вагітності та мікроцефалією поки немає, певні непрямі докази вказують на це і викликають велике хвилювання», — сказала генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен.

Низка держав закликала вагітних жінок утриматися від подорожей до Бразилії. Крім того, непокоїть велика імовірність поширення вірусу до Африки та Океанії, а за 200 днів Ріо-де-Жанейро прийматиме Олімпійські ігри. Уряд Бразилії оголосив надзвичайний стан у країні і запроваджує заходи, які мають зупинити поширення вірусу. Так, медичні працівники ходять від домівки до домівки у районах iз високим рівнем зараження і пояснюють місцевим жителям, як можна вберегтися від укусів комарів. У місцях накопичення води у місті військові залишають інсектициди.

Вірус Зіка передається укусами комарів Aedes, поширених у тропічних і субтропічних зонах усіх континентів. Їх немає лише в Антарктиді. А серед країн Америки вони відсутні лише в Канаді і Чилі. У заяві Панамериканської організації охорони здоров’я (ПООЗ) сказано: «ПООЗ припускає, що вірус Зіка продовжує поширюватися і, ймовірно, досягне всіх тих країн і територій, де можна знайти комарів роду Aedes». Організація підтвердила, що вірус було виявлено у спермі і що зафіксовано один можливий випадок зараження під час статевого контакту, однак для підтвердження такої форми поширення вірусу потрібні нові свідчення.

Приблизно 80% всіх випадків інфікування вірусом Зіка не супроводжуються жодними симптомами. ПООЗ застерігає жінок бути пильними і проконсультуватися з лікарями перед тим як відвідувати райони поширення вірусу Зіка. Колумбія, Еквадор, Сальвадор і Ямайка днями оприлюднили рекомендацію жінкам відкласти вагітність до часу, коли стане більше відомо про цей вірус. Хоча офіційно ПООЗ заявляє, що «будь-яке рішення відкладати вагітність має прийматися на індивідуальному рівні самою жінкою, її чоловіком та її лікарем». Організація закликає людей захищатися від укусів комарів, які поширюють також лихоманку Денге і Чікунгунья.

Найбільше занепокоєння панує у Бразилії. З травня 2015 року і до цього часу вірус зачепив уже півтора мільйона бразильців. Лікарі розслідують 29 випадків смерті немовлят від цього вірусу. Люди покладають відповідальність за поширення вірусу на владу, оскільки відразу після виявлення вірусу в країні міністр охорони здоров’я закликав населення не розпалювати пристрасті, бо це лише легеньке захворювання. Уряд спочатку взагалі ігнорував проблему. Учасники першого цього року вуличного карнавалу в Ріо закликали до боротьби проти вірусу Зіка. Влада Ріо-де-Жанейро оголосила про плани із запобігання поширенню вірусу Зіка перед Олімпійськими іграми, які відбудуться у серпні цього року. Щоб заспокоїти мільйони туристів, які приїдуть на Олімпіаду, бразильська влада обіцяє перевірити всі олімпійські об’єкти за чотири місяці до початку змагань і знищити місця розмноження комарів, що переносять вірус.