Лiс рубають — «зелень» стрижуть

02.02.2016
Лiс рубають — «зелень» стрижуть

Світлина з рідних Чернівців. Сотні вагонів з необробленою деревиною стоять у черзі, щоб потрапити до Румунії.

В області, де величезний рівень і прихованого, і офіційного безробіття, де ліс — найцінніший природний ресурс, де десятки підприємств стоять без роботи вже десятиліттями, а економіка зводиться до кришування контрабанди, за останні півтора року після Майдану почалася масова вирубка лісів і вивезення деревини в сусідню Румунію.

Потік деревини без будь-якої обробки безконтрольно (розказують, що їх кваліфікують як дрова; добре, що хоч не як сміття) залишає країну, декілька ділків від лісу, прокуратури, міліції та інших пов’язаних органів отримують свій куш, а край все далі скочується у безвихідь. При чому це регіон, звідки не лише Прем’єр, а й впливова частина нинішнього уряду та парламенту.

Старожили кажуть, що такої дикої вирубки не було ніколи.

Навіть на початку темних 1990-х усе таки був якийсь контроль. Та й деревообробні підприємства ще працювали.

Зараз влада, що прийшла на посади на крові Майдану, таке враження що хоче за 2-3 роки вирубати ліс і набрати за нього кешу стільки, щоб вистачило і внукам.

А що масове вивезення деревини залишає місцеву економіку мертвою, а край знову зіткнеться з повенями і черговою екологічною катастрофою, — їх це не хвилює...

Василь ФІЛІПЧУК,
голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень
(«Обозрєватель»)