Обірвана дорога за Урал

29.01.2016
Обірвана дорога за Урал

Волейболісти «Локомотива» вистояли під натиском словенського «Кальцита» й пробилися до чвертьфіналу Кубка Виклику. (з сайта loko.pz.gov.ua.)

Навіть незважаючи на суттєве ослаблення кадрового складу, в національній першості харківському «Локомотиву» немає рівних. Напередодні нового року підопічні Юрія Філіппова легко здобули свій 13-й за ліком Кубок України, а в чемпіонаті — триває їхня безпрограшна серія, котра вже налічує 16 поєдинків. Минулими вихідними «залізничники» двічі у Дніпропетровську переграли місцевий «Дніпро», після чого вирушили до Словенії — на матч-відповідь з «Кальцитом» у рамках 1/8 фіналу Кубка Виклику.

На відміну від ЧУ, рівень якого в останні роки відчутно впав, третій за рейтингом клубний турнір Старого світу тримає марку. А можливо, навіть і потроху прогресує, адже волейбол у Європі не стоїть на місці. Після першого матчу в Харкові, в якому «Локо» здобув доволі переконливу перемогу — 3:1, вихованці Юрія Філіппова, напевно, розраховували й на подібний сценарій у грі-відповіді. Натомість наштовхнулися на наполегливого та зарядженого на перемогу суперника, якому, в підсумку, лише одного кроку забракло для виходу до чвертьфіналу КВ.

Володар Кубка Словенії, аби подолати харківський бар’єр, знав, що після виїзної невдачі, для загального успіху, потрібно реалізувати два завдання — виграти вдома основну гру з рахунком 3:0 або 3:1, після чого ще й перемогти в «золотому» сеті. Перше з них «Кальцит» виконав доволі легко, не дозволивши «Локомотиву» в грі-відповіді виграти жодного сету. Невеличкий, але «драйвовий» домашній зал став для «Локомотива» такою собі кліткою, вихід з якої вихованці Філіппова, здавалося, не знайдуть. Зі стартових хвилин захопивши ініціативу, господарі на одному диханні «взяли» три поспіль сети. А от «залізничники» ніяк не могли знайти свою гру. Виглядало так, що й у «золотій» партії, в якій «Кальцит» вигравав 4:1, нічого хорошого українському чемпіонові не світить. Утім, міцно вхопившись за рятівну «соломинку», волейболісти «Локомотива» змогли спочатку наздогнати господарів, а після зміни сторін (за рахунку 9:8 на користь словенців) поступово зламати перебіг вирішального сету.

Загалом важко зрозуміти, що допомогло «залізничникам» вирвати перемогу в «додатковий час», але, як каже найрезультативніший гравець «Локо» в цьому матчі Олег Плотницький, на боці його команди була удача. «Це була дуже складна гра. У суперників усе виходило, а ми не могли знайти свою гру. Після першого матчу словенці зробили правильні висновки. До того ж вони мали перевагу свого майданчика й підтримку своїх уболівальників. Проте, програвши матч 0:3, ми виграли «золотий» сет. Удача сьогодні була на нашому боці. Ми витримали тиск — і в кінцівці змусили суперника помилитися», — відзначив уродженець Тростянця Плотницький.

«Коли ви сходите з переможного шляху, важко не засмутитися. Три партії ми зіграли на високому рівні. Напевно, це була одна з найкращих наших ігор у сезоні. Але в «золотому» сеті ми дали слабину, втративши, напевно, концентрацію в найвідповідальніший момент. Ми практично вже відкрили двері в Сибір, але, в підсумку, вилетіли з єврокубка», — так охарактеризував зустріч з «Локомотивом» наставник словенців Марко Брумен.

Щодо «дверей до Сибіру», то учасники українсько-словенського протистояння знали, що переможець їхньої дуелі в наступному раунді зустрінеться з російським «Факелом» iз Нового Уренгоя. Перемога «Кальцита» й справді гарантувала їм поїздку за Урал. Отже, грати з російським клубом доведеться «Локомотиву». А в такому випадку про вояж української команди до Росії не йдеться. Вочевидь, iз міркувань безпеки, гратиметься поєдинок між «Локомотивом» та «Факелом» на нейтральній території. До слова, свого часу нинішній наставник «залізничників» Юрій Філіппов планував працювати з «Факелом». Про його контракт iз новоуренгойцями говорили майже як про доконаний факт. Але в останній момент перехід не відбувся. ...Усе це якраз відбувалося у дні початку анексії Росією Криму.

ТАБЛО

Кубок Виклику. Чоловіки. 1/8 фіналу. Матч-відповідь. «Кальцит» (Словенія)— «Локомотив» (Україна) — 3:0 (25:17, 25:22, 25:17; «золотий» сет — 15:17). Перша гра — 1:3. «Факел» (Росія) — «Фатра Злін» (Чехія) — 3:1 (25:20, 25:8, 21:25, 25:22; перша гра — 3:0)