НОВИНИ ПЛЮС

27.01.2016

А за якість продуктів хто відповість?

Із 10 лютого в Україні повноцінно запрацює Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, передає УНІАН. Нагадаємо, що Держпродспоживслужбу було створено Кабінетом Міністрів у вересні 2014 року. Центральний апарат органу виконує окремі функції, однак служба досі не розпочала роботу на місцях. Відомство створюється на базі Державної інспекції сільського господарства, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби, які ліквідовуються або реорганізовуються.

Курити буде дорого

Державна фіскальна служба України наполягатиме на встановленні мінімальних цін на тютюнові вироби у розмірі 14,5-15,5 грн. за пачку. Про це повідомив журналістам голова фіскального відомства Роман Насіров. «Я думаю, що справедливо встановити на сигарети без фільтра ціни на рівні 14,5 гривні, а на сигарети з фільтром — 15,5 гривні. Я буду на цьому наполягати», — сказав він. Насіров пояснив, що зараз пачку сигарет iз фільтром можна придбати за 9 гривень. Водночас у вартості пачки сигарет має бути закладено 8,52 гривні акцизного збору, 2-2,5 гривні собівартості виробництва, близько двох гривень ПДВ, також витрати на логістику і маржа виробників і торгових мереж, що в сумі дає орієнтовно близько 15 гривень за пачку. Голова ДФС вважає, що, продаючи сигарети нижче 14,5-15,5 гривень, виробники не доплачують ПДВ і податок на прибуток. Постанову про мінімальні ціни на сигарети Кабмін ухвалить протягом одного-двох тижнів.

Закордон нам допоможе

Україна планує в 2016 році одержати від усіх ключових кредиторів, включаючи Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, ЄБРР й уряди США і ЄС, близько 10 мільядів доларів кредитів, повідомила міністр фінансів Наталія Яресько. Вона додала, що найближчим часом відбудеться засідання Ради директорів ключового кредитора України — Міжнародного валютного фонду — щодо продовження програми реформ в українській економіці — після узгодження другого перегляду програми та Меморандуму про подальші спільні дії, повідомляє УНІАН.