«Оскар» для темношкірих

21.01.2016
«Оскар» для темношкірих

Актриса Джада Пінкетт-Сміт.

У США розгорається скандал навколо кінопремії «Оскар». Продюсер та актор Спайк Лі та актриса Джада Пінкетт-Сміт закликали колег влаштувати бойкот, обурившись через відсутність другий рік поспіль серед номінантів чорношкірих акторів. Першою хвилю підняла Джада, яка знялася свого часу у фільмах «Божевільний професор», «Матриця: Перезавантаження» і «Матриця: Революція». Швидше за все, вона сподівалася побачити серед номінантів свого чоловіка, популярного актора Уїла Сміта, а коли цього не сталося, заявила, що «молити про визнання або навіть просити — означало б поступитися гідністю», а тому вона навіть не буде дивитися церемонію по телебаченню. Її підтримав і Спайк Лі, який зняв у 1992 році популярний антирасистський фільм «Малкольм Х», а нині заявив, що не може підтримати «лілейно-білу» церемонію вручення «Оскарів», що відбудеться 28 лютого в театрі «Долбі» (Лос-Анджелес, США).

Цікаво, що на бік темношкірих стали навіть популярні «білі» актори. «Десь у 2004-му чорношкірі кінодіячі, такі як Дон Чідл або Морган Фрімен, були представлені в різних номінаціях, і раптом щось повністю змінилося. Я вважаю, що афроамериканці мають повне право обурюватися, адже їхні права ігнорують», — заявив в інтерв’ю один із попередніх володарів «Оскара» Джордж Клуні.

Американська кіноакадемія уже відреагувала на скандал, заявивши, що склад комісії, яка відповідає за відбір номінантів на «Оскар», буде змінено. «У найближчі дні і тижні ми переглянемо процес відбору членів, щоб внести необхідну різноманітність у 2016 році і далі», — повідомила президент організації Шеріл Бун Айзекс.

Лишається тільки позаздрити вмінню людей згуртуватися і відстоювати право бути почутими. Чи ж варто тепер дивуватися, що у фільмі «Брюс Всемогутній» роль Бога зіграв теж темношкірий актор.