Прийом за вищим класом

21.01.2016
Прийом за вищим класом

У рідних стінах «Локомотив» не мав проблем зі словенським «Кальцитом». (з сайта loko.pz.gov.ua.)

Після того як два роки тому з початком анексії Криму нашим північним сусідом харківський «Локомотив» оперативно завершив свої виступи у відкритому чемпіонаті Росії, у господарстві «залізничників» заявили про «переоцінку цінностей». Керівництво клубу скоротило фінансові витрати, попрощалося з усіма легіонерами, заявивши при цьому, що новими орієнтирами для команди будуть національний чемпіонат та єврокубки.

Незважаючи на кадрові втрати, встановити повне домінування на внутрішній арені харківським волейболістам було не складно.

А от боротися в ослабленому стані за високі міжнародні позиції виявилося проблематично. Коли ж Європейська конфедерація волейболу (CEV) забороняє тобі грати домашні поєдинки в рідних стінах — про престижні трофеї взагалі можна забути.

Із міркувань безпеки CEV два роки не дозволяла «Локомотиву» приймати гостей у Харкові, проте з початком 2016-го обмежувальні заходи було знято. Першим, хто приїхав у гості до чемпіона України, став словенський «Кальцит». У спорткомплексі «Локомотив» відбувся стартовий поєдинок 1/8 фіналу Кубка Виклику, в якому підопічні Юрія Філіппова здобули впевнену перемогу — 3:1.

На післяматчевій прес-конференції багаторічний наставник «залізничників» приділив значну увагу підтримці вболівальників, без якої, мабуть, подолати міцного середняка європейського волейболу його підопічним було не так легко.

Після двох упевнено виграних партій «Локомотив» дещо забуксував. Як пояснив Філіппов, у той момент команді забракло кадрів. «На жаль, у нас не було повного складу на гру. Отримали травми Микола Мороз, Пилип Гармаш, Юрія Томіна два тижні непокоїла температура. Тож сьогодні хлопці зіграли «один за всіх і всі за одного», — пояснив керманич «Локо». Але, зрештою, як свідчить Філіппов, його підопічні проявили характер і довели матч до загальної перемоги.

«Суперник достойний, але ми добре вивчили тактику його гри. У нас виходило практично все. У третій партії ми дещо збавили оберти, але потім — зуміли знову зібратися й показати свою найкращу гру», — прокоментував поєдинок гравець «Локо» Олег Плотницький.

Головним рецептом успішної гри «Локомотива» проти «Кальциту» стала відмінна гра харківського блоку. Завдяки масованому захисту, який «Локо» почав використовувати «на сітці», український чемпіон зумів відірватися в останній партії від суперника на десять пунктів, забезпечивши собі таким чином комфортне й безхмарне завершення домашнього поєдинку. «Тепер головне — добре зіграти в Словенії, де в нашого суперника буде перевага свого майданчика», — наголосив Плотницький.

ТАБЛО

Кубок Виклику. Чоловіки. 1/8 фіналу. Перший матч.

«Локомотив» (Україна) — «Кальцит» (Словенія) — 3:1 (25:19,25:18, 22:25,25:17).