Дешевша за воду

13.01.2016

Вартість сирої нафти на світових біржах повільно, але невпинно наближається до чергової психологічної позначки — 30 доларів за барель. Учора вартість березневих ф’ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent на лондонській біржі знижувалася на 2,28% — до 30,83 долара за барель. Ціна лютневих ф’ючерсів на нафту марки WTI о 7:01 опускалася на 1,99% — до 30,79 долара за барель.

Головна причина — уповільнення економічного зростання в Китаї, другого за величиною споживача нафти в світі. Окрім цього, на світовому нафтовому ринку зберігається надлишок сировини, що чинить тиск на ціни. Днем раніше світові ціни на нафту прискорили падіння більш ніж на 3%. Так, нафта марки WTI вперше з кінця 2003 року впала нижче психологічної позначки в 31 долар.

Експерти намагаються зрозуміти — скільки ще падатиме вартість «чорного золота» на світовому ринку і коли ж буде дно. Наразі, безуспішно. Аналітики компанії Barclays переглянули прогнози середньорічних цін на нафту на 2016 рік iз пониженням на тлі «помітного погіршення» ситуації на ринку. Оцінка вартості Brent зменшена на 23 долари — до 37 доларів за барель, WTI — на 19 доларів, також до 37 доларів за барель. Їхні аргументи: повна відсутність згуртованості між членами ОПЕК після засідання 4 грудня, повільне зниження видобутку сланцевої нафти в США і погіршення перспектив світової економіки.

Малайзійська держкорпорація Petronas погіршила прогноз середньорічної ціни нафти до 30 доларів за барель з очікуваних ще в листопаді 48 доларів за барель. Але найдальше пішли аналітики британського банку Standard Chartered. На їхню думку, нафтова ціна може опуститися до 10 доларів за барель. «Ми вважаємо, що ціни на нафту можуть опуститися до $10 за барель, перш ніж учасники ринку визнають, що все зайшло надто далеко», — йдеться в прогнозі банку, який наводить Reuters.