Наші — в ударі

06.01.2016
Наші — в ударі

Готуючись до нового сезону, Еліна Світоліна суттєво покращила свою подачу й здобула додаткову впевненість. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Кращі українські тенісисти до нового 2016 року підійшли з серйозними амбіціями. Олександр Долгополов заявив, що у разі відсутності травм він боротиметься за місце в «топ-10». А молода й перспективна Еліна Світоліна взагалі не має іншого вибору, ніж продовжувати прогресувати. Її силу та потенціал відзначає практично кожен експерт, наголошуючи, що за підсумками року українська тенісистка має прекрасні шанси піднятися до першої десятки WTA.

Думається, не випадково саме в 2016-му представники українського тенісу заявилися на «Кубок Хопмана», де востаннє вітчизняних повпредів бачили 12 років тому. Ігрова практика, яку на старті нового сезону можна отримати в австралійському Перті, має велику ціну, адже за будь-яких турнірних розкладів кожен тенісист тут грає, як мінімум, по шість матчів — три в одиночному розряді й ще три — в міксті. А от на традиційних турнірах із серії АТР чи WTA свої виступи спортсмен може припинити вже після невдало зіграного стартового поєдинку.

У 1995-му на «Кубку Хопмана» Україну представляли Андрій та Наталя Медведєви й тоді вони дійшли до фіналу змагань, де поступилися німецькій збірній на чолі з Борисом Беккером. Свій дебютний виступ на престижному виставковому турнірі Світоліна та Долгополов також можуть ознаменувати участю у фіналі. Для цього у них є серйозні підстави. Після двох зіграних у групі матчів синьо-жовта команда має стовідсотковий результат і одноосібно посідає в своєму квартеті першу сходинку. Згідно з регламентом турніру, учасниками фіналу стають переможці двох груп, матчі в яких проходять за коловим принципом.

Слідом за стартовою звитягою над командою США наступну перемогу наші тенісисти відсвяткували в протистоянні зі збірною Чехії. Один із членів чеського дуету — Кароліна Плішкова — чинний володар Кубка федерації. До вчорашньої зустрічі в Перті Еліні Світоліній жодного разу не вдавалося переграти свою візаві з Чехії. Але, присвятивши не одну годину розбору чотирьох раніше невдало зіграних матчів iз Плішковою, перша ракетка України змогла перервати неприємну традицію — 7:5, 6:2.

«У міжсезоння я підняла рівень своєї гри, й, думаю, всі це бачать. Моя подача стала значно кращою, і я граю значно впевненіше», — розкрила деталі свого успіху Світоліна. Варто наголосити, що підготовку до нового сезону Еліна проводила під керівництвом іменитої бельгійської тенісистки Жюстін Енен-Арден, котра після завершення успішної ігрової кар’єри нині працює тренером.

Задоволений своїми діями в матчі проти чеха Іржи Весели (7:5, 7:6 (7:3)) залишився й Олександр Долгополов. Загалом, лідер українського тенісу каже, що на початку спортивного року перебуває на підйомі. «Коли ти починаєш сезон, ти завжди перебуваєш у хорошій формі, тому що проводиш усю необхідну підготовку. Ну а потім усе залежить від підсумків турнірів, здобутої упевненості тощо. Окрім того, дуже важливо уникнути травм», — в коментарі «Тенісному порталу України» каже Долгополов.

Завдяки своїм одиночним успіхам Долгополов і Світоліна у другому матчі поспіль на «КХ» відсвяткували дострокову перемогу, від чого поєдинок-мікст знову перетворився на формальність. «Без мотивації перемагати важко», — так пояснила причину поразки чеському змішаному дуету (3:6, 1:6) Світоліна. «Ми намагаємося перемагати в одиночних поєдинках, аби доля всього матчу не вирішувалася в останній зустрічі», — додав Долгополов.