Вадим Рабінович: Не красти — ось любов до України!

29.12.2015
Вадим Рабінович: Не красти — ось любов до України!

Вадим Рабінович.

Політик Вадим Рабінович — не з тих, кого радо зустрічатимуть на мітингах. Не з тих, хто є улюбленцем ток-шоу завдяки своїм ультрапатріотичним гаслам чи екзальтованим виступам. Рабінович говорить речі, які багато кому не подобаються, — і через це його не дуже хочуть бачити, чути і дискутувати з ним. «Хіба Путін винен, що у нас продовжують розкрадати країну, що немає жодного члена уряду, якого не звинуватили в корупції? Що у наших чиновників гладшають обличчя одразу після призначення на посаду?!» — питає він — і у «патріотів» не залишається контраргументів.
Утім ці заяви — аж ніяк не зневіра, а, навпаки, бажання змінити ситуацію на краще. Навіть якщо у певні моменти знайти позитив буває дуже і дуже важко. Вадим Рабінович не втрачає оптимізму та здорового почуття гумору, навіть якщо говорить про корупцію у державі, оцінки роботи уряду Арсенія Яценюка та Держбюджет-2016 — із чого і почалася наша розмова.

— Вадиме Зиновійовичу, в ці дні завершується 2015 рік та рік роботи Кабінету Міністрів Арсенія Яценюка після оголошення йому вотуму довіри парламентом. Як ви оцінюєте економічні підсумки року, що минає? Що зробив, а що не зробив уряд за відведений йому період?

— А я вас по-одеськи запитаю у відповідь: а що, ви почули від уряду звіт, як того і вимагає закон?.. Рік тому, коли парламент затверджував нинішній склад уряду, всі провладні депутати розповідали, що це уряд молодих, обдарованих технократів і професіоналів. Як виявилося, цей Кабінет Міністрів є урядом національної катастрофи та гучних корупційних скандалів...

Стільки економічних антирекордів, яких цей уряд «досяг» за рік своєї роботи, не досягав ще жоден Кабінет Міністрів за всю історію незалежності України! Завдяки уряду-камікадзе з початку року курс гривні впав на 53%, урядом допущена рекордна за останні 20 років інфляція — 39%, Україна пройшла через суверенний дефолт, безпрецедентно зросли тарифи на ЖКГ — в 5,5 раза, рівень реальної зарплати опустився на 22% — і тепер за цим показником, на жаль, Україна впевнено посідає останнє місце в Європі. Весь рік уряд займався, по суті, імітацією реформ: коаліційну угоду виконано тільки на 30%, провалено боротьбу з корупцією, децентралізація залишилася тільки на словах, оскільки місцеві бюджети не стали отримувати більше грошей.

Одним із найбільших провалів цього уряду стала його нездатність принести довгоочікуваний мир на українську землю. Влада затягує виконання Мінських угод, очевидно їх буде перенесено на наступний рік. Незважаючи на розпочате відведення озброєння, останнім часом на Донбасі активізувалися воєнні дії і продовжують гинути люди.

Окремо хотів би зупинитися на темі боротьби з корупцією, про яку стільки говорить уряд. Яценюк обіцяє, що в 2016 році почнеться повноцінна боротьба з корупцією, — а хто ж йому заважав боротися з корупцією в 2015 році? Очевидно, Прем’єр шукав місце в цій корупційній піраміді, а тепер, нарешті, знайшов. Влада починає обіцяти, що мовляв, корупція буде подолана в 16-му році, в 17-му році, у 18-му році. Це свідчить про те, що вони хочуть ще годину, ще день, ще місяць або рік протриматися біля корита, продовжити наживатися на людях. Тому смішно чути про боротьбу з корупцією від людей, які є головною перешкодою для цієї боротьби. Нехай Арсеній Петрович зранку дивиться у дзеркало — і виявляє там джерела корупції! А суть боротьби з корупцією — прибрати від влади цей уряд корупції!

У Сінгапурі економічне диво починалося з того, що правитель посадив у в’язницю за крадіжку своїх друзів. У нас ситуація інша: треба садити і керівництво уряду, і друзів! Рік, що минає — замість надії на краще майбутнє — приніс українцям продовження війни, економічну розруху і зростаючу бідність. Перспективи відновлення економіки туманні, запас фінансової міцності країни залишається низьким, європейське майбутнє віддаляться... Мільйони українців стали заручниками авантюрної і непрофесійної політики уряду Яценюка. Такий уряд має якомога раніше піти у відставку! Це і буде найкраща допомога країні, це і буде її порятунком!

— Рік тому в одному зi своїх інтерв’ю ви сказали, що з України влада планує зробити сировинний придаток Заходу. Чи збувається це та інші ваші доволі похмурі передбачення економічного стану України?

— Враховуючи нинішній стан економіки, зокрема її реального сектору, ми скоро станемо не тільки сировинним придатком Заходу — ми перетворимося із колись потужної промислової держави в абсолютних жебраків, які будуть завозити іноземну продукцію на видані тими ж іноземцями кредити. 2015-й рік можна назвати роком активної деіндустріалізації України. Йдеться про металургійний, хімічний комплекси, машинобудування. Вже цього року без роботи залишились від 1 до 2 мільйонів людей. Якщо у 2016-му згортання реального сектору продовжиться, то на ринку праці виявиться ще мінімум мільйон безробітних осіб.

Якщо у 2014-му ВВП України скоротився на 7%, то в 2015-му спад поглибився ще на 11%. Загальне падіння за два роки вже становить 18%. Українські показники ВВП на душу населення не мають аналогів ні на пострадянському просторі, ні тим більше у Східній Європі. Так, у 2013 році цей показник становив 76% від рівня 1989 року, наприкінці 2015 р. він знизився ще більше — до 71%. Таким чином, Україна не просто законсервувала пострадянські стандарти на рівні 1989-го року, а й втратила майже 30% своїх ресурсів; причому для відновлення втрачених позицій країні знадобиться не менше 10 років із темпом зростання у 5%.

— Оцініть шлях управління економікою, що її обрав Арсеній Яценюк — монетарний шлях кредитів МВФ? Що ми маємо сьогодні і які результати України отримає завтра?

— Сьогодні державний бюджет виконується тільки за рахунок грошей МВФ, а економіка тим часом знищується. Уряд Яценюка «підсадив» Україну на кредити МВФ. З усіх програмних документів, які взявся виконувати уряд, лише Меморандум iз МВФ мав жорсткі прив’язки до грошових «винагород». Саме через це програма співпраці з МВФ має найвищий рівень виконання — близько 70%, у той час як інші програмні зобов’язання Кабінет Міністрів ігнорує.

Прийнятий парламентом бюджет на 2016 рік також писався під диктовку функціонерів iз МВФ. Нехай вони тепер розкажуть людям, як їм вижити з такими показниками, які закладені в цьому фінансовому документі.

Я хочу відповідально заявити, що в ніч на 25 грудня депутати проголосували за бюджет вбивства свого народу. Нехай тепер відповідають перед своїми виборцями, перед народом України. Це нічне голосування продемонструвало, що в Україні більше не існує парламентсько-президентської форми правління, у нас просто-напросто змінили Конституцію — відтепер, виявляється, у нас прем’єрсько-президентська форма з парламентом, який зрадив інтереси України.

Цей бюджет остаточно знищить соціальну систему країни. Торік уряд скинув iз себе відповідальність за виплату соцдопомоги пільговикам, а тепер він узагалі знімає з себе всю відповідальність. Бюджет-2016 не дає відповіді, яким чином захистити людей, які втратили після девальвації національної валюти, свої доходи. У бюджеті немає реальної індексації пенсій і зарплат, він прирікає людей на жебрацьке існування. Я переконаний, що уряд та парламент, які приймають такий бюджет, не зможуть довго існувати! Вони повинні бути переобрані, хай уже йдуть усі ці «камікадзе» разом зi своїм бюджетом! Хай знову говорить своє слово народ, а що він скаже, ми здогадуємось: згадайте про нульовий рейтинг «Народного фронту»!

— Ви часто критикуєте правовий нігілізм сучасної України. Які виклики він несе для держави? Що необхідно зробити — на законодавчому, виконавчому, інших рівнях — задля його припинення?

— Нам усім треба починати жити за законами. Це найпростіший і найефективніший рецепт. І починати треба із себе. Наприклад, уся країна бачить, що депутати вже знову почали голосувати «в чотири руки». Я майже рік тому подав законопроект про кримінальну відповідальність за голосування чужою карткою, і що? Він лежить під сукном у Раді, як під сукном лежать інші мої понад 30 законопроектів... Не можна на очах країни порушувати закон — і тут же вимагати від людей його виконувати, люди все бачать і все розуміють.

Те саме стосується і боротьби з корупцією. От, наприклад, 26 листопада 2014 року Арсеній Яценюк підписав розпорядження, відповідно до якого весь видобутий в Україні газ повинен йти на потреби населення. Але в країні сталося безпрецедентне розкрадання цього газу: замість того, щоб 15,1 млрд. газу «Укргазвидобування» віддати на потреби населення, було віддано всього 13 млрд., а 2 млрд. просто вкрадено — замінено реверсним газом. Сума розкрадання становить 6 млрд. гривень! Таким чином 6 млрд. гривень покладено на плечі людей, закладено в платіжки, які ми оплачуємо.

Я вважаю, що платіжки за «комуналку» не ми повинні оплачувати, а Яценюк і його бригада! І поки це не буде розслідувано, люди не повинні платити ні копійки! Відповідні документи я як народний депутат у вигляді запиту передав у Генеральну прокуратуру, СБУ, Антикорупційне бюро і в інші відомства. Злодіїв, які наживаються на людях, потрібно садити! За це повинен відповісти чинний Прем’єр-міністр і його уряд. А 6 млрд. гривень потрібно повернути і покрити всі витрати, які сьогодні у людей вимагають оплатити.

Ця влада рве на собі сорочки до пояса і кричить про любов до України. Не красти — ось любов до України! А злодіїв треба посадити у в’язницю. Люди не повинні платити за їхнє злодійство! Тільки виконання законів і усвідомлення невідворотності покарання за злочини можуть змінити нинішню систему.

— Яким має бути вектор нагальних змін в Україні? Що треба зробити задля виведення держави з кризи?

— Я переконаний, що для виходу з кризи наша країна в першу чергу потребує нового уряду і нового парламенту. Бо нинішній Кабмін і Верховна Рада не мають політичної волі для того, щоб припинити війну на Донбасі, подолати корупцію, почати відновлювати економіку, підняти рівень життя громадян. Треба вже не просто відправляти у відставку, а показово судити злодійкуватих чиновників уряду! І, на жаль, повертати найсуворіші каральні заходи за казнокрадство... Це тактично.

Якщо казати взагалі, то, на мою думку, наша країна у першу чергу повинна розвиватися власним шляхом, мати земельний устрій — приблизно так, як у Швейцарії чи Німеччині... Щоб умовна земля «Львівщина» і умовна земля «Харківщина» жили так, як вони цього хочуть, але разом. І ніхто з центру не командував. А брав би на себе лише функції зовнішньої політики...

Нам взагалі треба визначитися, як просив давно вже Кучма: а що ми будуємо? Як на моє переконання: Україна чудова і заможна країна, а керують нею невігласи... Треба будувати Швейцарію Східної Європи, вільну країну, де вільно пересувається капітал як Заходу, так і Сходу. Спиратися на міцний та надійний банківсько-фінансовий сектор, «хай-тек» та сільське господарство (про створення Земельного банку кажу вже два роки!)...

Треба не збільшувати, а знімати взагалі податки з бізнесу малого і середнього. Уряд мав би дати на кілька років узагалі податкові канікули бізнесу, зняти будь-якi податки.

Нам треба давати перспективу молоді, включати соціальні ліфти — щоб молодь не тікала з країни, щоб життя було не тільки для «мажорів» iз Печерських пагорбів... Я подав законопроект: 30 відсотків посад в усіх підприємствах віддати людям до 30 років! На жаль, повторюю, десятки моїх законопроектів лежать під сукном у ВР...

Але я продовжую вірити: якщо посадити злодюжок, якщо визначити правильну перспективу, якщо не дивитися на Москву, Вашингтон чи Берлін, а керуватися власними проукраїнськими інтересами, якщо дати продихнути бізнесу і перестати знищувати пенсіонерів та бюджетників, якщо запалити людей надією через реальне знищення корупції — за кілька років ми можемо побудувати таку країну, за паспортом якої черги будуть у Європі!..