Заборона чи ілюзія?

23.12.2015
Заборона чи ілюзія?

Забороняти солодощі не варто. Але розумні рамки мають бути… (з сайта baby-zone.info.)

Багатьох батьків турбує питання: як зробити, аби син чи донька віддавали перевагу здоровому харчуванню і не надто звикали до смачних, але некорисних ласощів. Насамперед тато і мама самі мають подавати правильний приклад дітлахам, бо ж малюки наслідують дорослих. І якщо ви кажете: «Цукерок тобі не можна», а самі приносите солодощі в дім і не відмовляєте собі в задоволенні поласувати ними, то це виглядає щонайменше нещиро.

Часто батьки думають: простіше сказати дитині «ні» і не пояснювати — чому, не робити жодних винятків. Але ціна категоричних заборон — надто висока і неоднозначна. Скажімо, мама не дозволяє своїй дитині цукерок, і пишається, що малюк до 5 років не куштував шоколаду. Але потім дитина випадково таки скуштує «заборонений плід» — і все. Малюк настільки «прикипить» до солодощів, що вирівняти ситуацію буде складно навіть у зрілому віці. Заборона — лише ілюзія, кажуть психологи.

Ось кілька порад, як відучити дітей від шкідливої їжі.

1. Знаходьте корисне серед улюбленого. Подумайте, якій їжі дитина віддає перевагу. Можливо, краще запропонувати канапку з салатом, аніж чипси.

2. Привчайте дитину до вишуканих смакових відчуттів. Не лінуйтеся готувати складні страви з підливками і прянощами. Прикрашайте їжу: красиво подані страви збуджують апетит. Частіше обідайте чи вечеряйте разом.

3. Давайте дитині з собою корисні перекуси. Нехай у школярика завжди будуть під рукою контейнери з домашньою їжею. Тоді він матиме менше спокус побігти на перерві в кіоск по сухарики і солодку «газировку».

4. Не привчайте дитину їсти на ходу. Якщо все ж довелося купити їй щось некорисне, то хоча б стримуйте від того, аби вона з’їдала все й одразу.

5. Не дозволяйте дитині їсти попкорн у кінотеатрі або чипси перед телевізором. Потрібно розрізняти ці два процеси — споживання їжі і насолоду духовним процесом.

6. Ніколи не залякуйте дитину хворобами. Не треба казати: їстимеш чипси — матимеш виразку шлунка.

7. Їдьте на відпочинок усією родиною. Подбайте там про зміну харчування. Відмова від улюбленого продукту хоча б на тиждень допоможе зняти психологічну залежність від нього.