Час для роздумів та очищення

22.12.2015
Час для роздумів та очищення

Йозефа Блаттера та Мішеля Платіні відсторонили від футболу на вісім років. (з сайта sport-xl.org.)

Навіть непосвяченій у «темні» справи світового футболу людині було зрозуміло, що «гра номер один» переживає системну кризу. Необґрунтовані червоні та жовті картки, незараховані взяття воріт, помилкові офсайди, вигадані пенальті — спостерігати за цим неподобством в епоху цифрових технологій було вже просто неможливо. Приміром, увесь спорт у США вже давно «сидить» на відеоповторах, відтак говорити про будь-яке суддівське свавілля в НХЛ, НБА чи НФЛ просто не доводиться.

Не дивно, що впливовим «американським дядям» в один момент просто набридло стежити за нечесною грою, в яку загралося найвище керівництво ФІФА. «Якби право на проведення чемпіонату світу-2022 з футболу дісталося США, нічого б цього не було», — заявив багаторічний очільник світового футболу Йозеф Блаттер, якого вчора разом з очільником УЄФА Мішелем Платіні комітет ФІФА з етики відсторонив на вісім років від будь-якої діяльності, пов’язаної з футболом.

І справді, якби у ФІФА «не кинули» американців, і в останній момент не віддали ЧС-2022 Катару, можливо, про багатомільйонні брудні «оборудки» перших осіб світового футболу так голосно ніхто б сьогодні не говорив. А так, увесь світ дізнався, що до найвищого керівництва ФІФА входили люди, котрих нині прокуратура США та Швейцарії звинувачує у здирництві, шахрайстві та відмиванні грошей. До слова, частину з них уже затримали й екстрадиювали до США, де вони, пішовши на співпрацю зі слідством, розкривають деталі всієї брудної системи світового футболу.

Щодо звинувачень, висунутих на адресу Блаттера та Платіні, то їхні дії наразі обговорюються лише в інстанціях спортивної юрисдикції. «Я взагалі не розумію, за що мене карають. Відсторонити від діяльності президента ФІФА може лише Конгрес цієї організації», — не міг заспокоїтися 78-річний швейцарець. Блаттер пообіцяв, що шукати правди буде не тільки у Спортивному арбітражному суді Лозанни, а й у швейцарської феміди загальної, так би мовити, юрисдикції. Примітно, що Блаттер порівнює себе з боксерською грушею, яку по черзі б’ють американські та швейцарські представники органів юстиції, не маючи начебто необхідних для звинувачень підстав. За словами поважного швейцарця, про ті 2 мільйони, якими ФІФА «нагородила» Платіні, знають фінансовий, виконавчий, контрольний комітет організації, проте всі чомусь мовчать. «Усі операції були зареєстровані й проведені необхідним чином», — наголосив Блаттер.

Тим часом у Швейцарії продовжують детально вивчати справу, яка стосується виграшу Росією та Катаром права на проведення чемпіонатів світу, відповідно у 2018 та 2022 роках. З цією метою швейцарська фінансова поліція, на вимогу США, на рахунках ФІФА, відкритих у національних банках, заблокувала десятки мільйонів франків, які, не виключено, можуть мати корупційне походження.