Підступні тенета самотності

15.12.2015

Самотність у кілька разів збільшує ризик виникнення багатьох хвороб. Як показали недавні дослідження, вона стає опосередкованою, а часом і прямою причиною серцевих нападів, слабоумства, гіпертонії. Люди, соціально активні, задоволені своїм життям, набагато краще сплять, повільніше старіють, їхній організм — у разі необхідності — сприятливіше реагує на лікування, — порівняно з тим, як відгукується на терапію організм самотньої людини.

Тривала самотність така ж шкідлива для здоров’я, як ожиріння, надмірне захоплення алкоголем чи паління. Американські психологи стверджують: навіть нетривала розлука з рідними і близькими може провокувати збільшення тиску, послаблювати імунну систему людини, особливо якщо йдеться про людину літнього віку. Самотні частіше потерпають від безсоння і більше ризикують захворіти на слабоумство. Це відкриття експерти називають найголовнішим у сфері людської поведінки. Люди, які мають насичене життя і теплі, відкриті стосунки, менше хворіють і живуть довше. Фахівці пояснюють це тим, що самотні люди часто не стежать за собою, за власним здоров’ям, часто потрапляють в тенета апатії.

Водночас учені кажуть, що в самотніх людей гени, які беруть участь у запальних реакціях, а також імунні клітини, пов’язані з хвороботворними бактеріями, — надзвичайно активні. Як виявилося, у тих, хто опинився в соціальній ізоляції, імунна система в разі необхідності здатна діяти в режимі надзвичайної активності. Таким людям («самотнім вовкам») немає на кого розраховувати, тож їхній організм механічно вмикає всі захисні блоки й активно опирається вірусам, які передаються під час тісного контакту.