«Хороший вибір» Трезеге

15.12.2015
«Хороший вибір» Трезеге

Тренерський штаб української збірної на урочистій церемонії жеребкування Євро-2016 представляв Володимир Онищенко, який допомагав Михайлу Фоменку виводити «синьо-жовтих» на майбутній континентальний форум. (з сайта УЄФА.)

З огляду на те, що національна збірна України раніше жодного разу не долала відбірковий етап чемпіонатів Європи, участь «синьо-жовтих» у фінальній частині Євро-2016 уже можна вважати особливою подією. Проте після невдалого виступу на домашньому єврофорумі, де вітчизняна команда під орудою Олега Блохіна не змогла навіть вийти з групи, на французький ЧЄ перед українською збірною поставлено чітке завдання — участь у «плей-оф» турніру. У цьому контексті імена майбутніх суперників українців по квартету грають не останню роль.

Минулої суботи у паризькому Домі конгресів відбулося жеребкування групового раунду ЧЄ-2016. Стараннями чемпіона світу-1998 та Європи-2000 Давида Трезеге збірна України, яка перебувала в другому кошику «сіяних», потрапила в компанію збірних Німеччини, Польщі та Північної Ірландії. За винятком чинних володарів Кубка світу — німців, які, без сумніву, вважатимуться головними фаворитами Євро, пара інших опонентів нашої команди має доволі скромну репутацію.

Зважаючи на новий регламент ЧЄ, де після збільшення кiлькостi учасників (з 16 до 24), в турнірній сітці з’явилася стадія 1/8 фіналу, завдання-мінімум для «синьо-жовтих» не виглядає чимось надзвичайним. Власне тепер до «плей-оф» Євро виходитимуть не тільки по дві найкращі команди з кожної групи, а й кваліфікуватимуться чотири з шести третіх збірних. По суті, щоб залишитися в таких обставинах за бортом стикових матчів, — потрібно буде нашим хлопцям добряче «постаратися».

Утім зрозуміло — легкого життя у наших збірників у Франції не буде. Уже в дебютному турі на «синьо-жовтих» чекатимуть грізні німці. Результат цієї зустрічі, яка 12 червня відбудеться в Ліллі, думається, матиме серйозний вплив на психологічний стан української команди. Зазначимо, що за всю історію зустрічей з «бундестімом» «синьо-жовтим» жодного разу не вдалося перемогти. Щоправда, в активі українських футболістів є аж три нічиї.

Проте з поляками в нас статистика значно приємніша. Останні дві зустрічі з «Кадрою», котрі відбулися в рамках відбору на ЧС-2014, завершилися перемогами підопічних Михайла Фоменка. Щоправда, відтоді «червоно-білі» набули більш грізного вигляду. Головним чином завдяки блискучій формі свого форварда Роберта Левандовського, котрий iз 13 м’ячами став найкращим бомбардиром кваліфікації ЧЄ-2016. Примітно, що в своїй групі поляки, яких нині очолює Адам Навалка, фінішували другими — слідом за чинними чемпіонами світу. До слова, в рідних стінах команду Йоахіма Льова Левандовський та К° здолали з рахунком 2:0.

«Хороший жереб. Боротьба з Німеччиною, Україною та Північною Ірландією за вихід із групи буде до останнього», — у своєму «Твіттері» написав зірковий форвард збірної Польщі та «Баварії».

Як на перший погляд, так і після вивчення котирувань букмекерів, «слабкою ланкою» у групі «С» виглядають абсолютні дебютанти Євро — північноірландці. Водночас припущення можуть виявитися помилковими. Так, команда наставника Майкла О’Ніла доволі впевнено подолала відбір, посівши у своїй «пульці» перше місце. Можливо, в цьому процесі їм дещо допоміг жереб, адже в їньому секстеті не було яскравих фаворитів. Утім греків, румунів чи угорців навряд чи можна назвати прохідними командами. До речі, останні дві збірні також гратимуть на французькому Євро, тож присвоєний букмекерами Північній Ірландії статус аутсайдера має вельми умовний характер. Матч iз представниками британського футболу Україна зіграє 16 червня в Ліоні, а останній поєдинок у групі — проти поляків — відбудеться 21 червня в Марселі.

«У цьому поєдинку стане зрозуміло, чи фартовим був для нас жереб. Звичайно, всім хочеться, щоб ми пройшли якомога далі. А перед збірною стоїть завдання — вийти з групи. Федерація зробить усе, щоб до цих поєдинків наша команда підійшла в найкращому стані», — зазначив президент ФФУ Андрій Павелко.

Варто відзначити, що наразі «синьо-жовті» перебувають без головного тренера. Контракт Михайла Фоменка з федерацією завершився 30 листопада, а нового — не підписали. Більше того, досі достеменно невідомо під чиїм керівництвом готуватиметься наша збірна до Євро. Павелко обіцяє, що ім’я головного тренера «синьо-жовтих» назвуть на виконкомі ФФУ, який відбудеться 17-18 грудня. Залишається дивним, чому подібне зібрання не можна було провести на тиждень раніше, й відправити на жеребкування українську делегацію з головним тренером. Вийшло так, що з 24 країн-учасниць Євро-2016 до Парижа без свого «головнокомандувача» прибула лише Україна.

ТАБЛО

Жеребкування фінальної частини Євро-2016

Група А: Франція, Румунія, Албанія, Швейцарія

Група В: Англія, Росія, Уельс, Словаччина

Група С: Німеччина, Україна, Польща, Північна Ірландія

Група D: Іспанія, Чехія, Туреччина, Хорватія

Група Е: Бельгія, Італія, Ірландія, Швеція

Група F: Португалія, Ісландія, Австрія, Угорщина.