Юріїв день у БПП

09.12.2015
Юріїв день у БПП

Те, що під одним брендом — «Блок Петра Порошенка» — у 2014-му було об’єднано цілковито різних (з огляду на мету, принципи та ідеологію) людей, укотре дається взнаки. Черговий скандал струсонув фракцію, яка впевнено крокує дорогою «Нашої України» до повного й остаточного розвалу.

За версією «Української правди», все почалося з інтерв’ю Єгора Фірсова виданню «Главком», де він сказав, що йому соромно сидіти за одним столом iз Сергієм Березенком і звинуватив Ігоря Кононенка в корупції.

Відтак Фірсова накрили мокрим рядном Юрій Луценко, Олексій Гончаренко та Іван Мельничук. Останній зажадав вибачень від колеги, але Фірсов не захотів каятися та забирати свої слова назад. У суперечку втрутився голова фракції БПП Юрій Луценко, який, за даними джерел «УП», заявив дослівно наступне: «Є два варіанти: або заява тут на фракції про те, що ви пишете в НАБУ, або закрийте рот. Так не можна».

Депутат Віктор Чумак парирував: він, мовляв, у неділю вже передав Гізо Углаві (заступнику голови Антикопуційного бюро) дві заяви про злочин, де були безпосередньо вказані люди з президентської команди. «Якщо ми будемо мовчати щодо повідомлень про корупцію, які з’являються в пресі, про наших iз вами соратників, це буде неправильним — ми або реагуємо, або покриваємо це», — зазначив Чумак.

Луценко натомість не вгавав і заявив, що вимагає «припинити «срач» у ЗМІ перед заявами в правоохоронні органи. На це вищезгаданий Єгор Фірсов відповів, що правоохоронні органи не завжди є ефективними, адже до Генпрокуратури вже надходила заява відносно Кононенка, проте розслідування не ведеться. Слід було звертатися до Антикорупційного бюро, відказав Луценко.

І цим тільки підлив олії у вогонь, адже відтак спалахнула перепалка між Луценком та Мустафою Найємом. Останній зауважив, що корупційні схеми й справді мають місце, тож ними слід займатися.

Найєма підтримав його колега Сергій Лещенко, котрий зазначив, що переходити в публічну площину депутатів змушує ігнорування правоохоронцями їхніх заяв. І навів приклад Миколи Мартиненка, на якого в Австрії заведено справу, однак Генпрокуратура на це ніяк не реагує.

Фіналом гучного засідання фракції став демонстративний вихід Юрія Луценка, котрий пообіцяв скласти з себе повноваження її голови.

Такими побачила події «Українська правда», у той час як ще одна представниця Блоку Порошенка Ольга Червакова натякнула на заангажованість «УП» і на те, що інсайдерами цієї новини є Лещенко та Найєм, хоча ті це й заперечують.

«Позиція їхніх опонентів подана неповно, неточно і висмикнута з контексту. Я була на фракції і все бачила. Моє входження з цими депутатами (Лещенком та Найємом) в одну «антикорупційну групу не означає, що я схвалюю такі дії. Окрім розхитування фракції, ані сам скандал, ані новина про нього не спрямовані ні на що», — зазначила Червакова на своєму «Фейсбуці».

Вона підтримала обурення Юрія Луценка і зазначила, що той був правий, коли «грюкнув дверима, заявивши, що складе повноваження керівника фракції, якщо взаємна публічна гризня депутатів триватиме далі. І так зробив би будь-який лідер, бо керувати фонтаном чужих амбіцій на пороховій діжці — це абсурд. Але про це не написано в новині «УП» про те, що БПП «продовжує скандалити». Там написано лише про те, що Луценко пішов «у гніві». Так само, як і не сказано про те, що на знак протесту разом iз Луценком залу полишили з десяток нардепів, серед яких були Пинзеник, Гринів та інші.

Тим часом сам герой дня — Юрій Луценко — вважає, що корупціонерів мають викривати уповноважені на це силовики. «Прийшов час припинити словесні потоки про корупцію. Я мрію про те, щоб корупціонерів викривали вповноважені силовики, а суди оголошували публічно доведені вироки... Деякі депутати впадають у відчай і пробують перейти від колективної роботи до особистої боротьби. Якщо це бажання втілюється в конкретний закон, конкретну заяву про злочин — я за. Якщо це набуває ознак гучної війни всіх проти всіх — це самогубство реформаторів. Історія нічому не вчить, а лише карає за незнання її уроків», — коментує Луценко.

Нагадаємо, що раніше вибухнув ще один антикорупційний скандал, пов’язаний цього разу з іменем «губернатора» Одещини Міхеїла Саакашвілі. Він заявив, що втрати українського бюджету від дії корупційних схем становлять не менше 5 мільярдів доларів. З них 2,2 млрд. державна скарбниця не доотримує внаслідок дії занижених тарифів на вантажні перевезення, основним вигодонабувачем при цьому є олігарх Рінат Ахметов.

«Ще 2,5 млрд. доларів — борг Ігоря Коломойського по «Укрнафті» і «Приватбанку». Близько 700 млн. бюджет втрачає внаслідок дії схем близького соратника глави уряду Арсенія Яценюка — Миколи Мартиненка (ОПЗ, ОГХК, «Енергоатом, СхідГЗК)», — заявив Саакашвілі. Він називав також і інші імена — зокрема, Андрія Іванчука. Детальніші цифри Саакашвілі пообіцяв оприлюднити з трибуни Верховної Ради вже незабаром.