«Третина захворювань — наслідок надмірного вживання ліків»

08.12.2015
«Третина захворювань — наслідок надмірного вживання ліків»

Вадим Березовський. (автора.)

Із доктором медичних наук, професором Вадимом Березовським розмовляємо в його робочому кабінеті. Стіл завідувача відділу клінічної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України заповнений науковою періодикою, роздруківками, книгами. Під час розмови Вадим Якимович показує мені деякі з них: як підтвердження фактів. У свої 83 він захоплює своєю працездатністю, бадьорістю і прагненням нових знань.

«У випускних класах хворих дітей майже втричі більше, ніж у першому-другому...»

— Вадиме Якимовичу, лікарі й науковці стривожені тенденцією, яка простежується останнім часом: якість здоров’я людей катастрофічно погіршується. Людство «тотально хворіє»...

— На жаль, це правда. В Україні, як і у світі, з кожним роком зростає кількість хворих і кількість недуг. Я звернув увагу на дуже показову річ. На 365 днів року припадає лише один День здоров’я. А 36 днів присвячено тим чи іншим хворобам. Це всесвітній день боротьби з раком, з порушенням сну, день хвороби Дауна, день недоношених дітей, день хворих на діабет і так далі.

Я зібрав офіційні статистичні дані і можу показати вам графіки динаміки зростання захворювань, які особливо небезпечні для нашого майбутнього. Скажімо, вроджені вади розвитку дитини — страшна річ. Бо вони не виліковуються, дитина залишається інвалідом на все життя. І спочатку сім’я, а потім суспільство годує і утримує цих нещасних дітей. Кількість малюків із вродженими вадами розвитку за останні десять років невпинно збільшується. Так само зростає кількість недоношених дітей та кількість діток, хворих на церебральний параліч.

Наше майбутнє під загрозою, бо ми не оберігаємо здоров’я дитини — починаючи з дитячого садочка та початкових класів школи. У випускних класах хворих дітей майже втричі більше, ніж у першому-другому. Ми все це знаємо, на жаль, але спробуймо спрогнозувати, що буде через 50-60 років, якщо не зупинити цієї сумної тенденції. Ми не опікуємося і здоров’ям майбутньої матері, а хвора жінка навряд чи народить здорову дитину. Загальні наслідки можуть бути дуже й дуже сумними.

Учора в нас в інституті відбувся захист наукової дисертації, де пропонувалися нові засоби лікування. У дискусії брав участь представник вченої ради, який водночас є членом комітету із затвердження нових ліків. Він навів такий факт: ефективність будь-яких ліків, які ми застосовуємо, не вища від 50 відсотків. А побічна дія та ускладнення від їх вживання сягають 80%. Тобто шлях, який нині обрала медицина (чим більше ліків — тим краще) — хибний. Він неминуче призводить до погіршення здоров’я населення. Якщо його не змінити — через 100 років у світі буде 90% інвалідів і лише 5-8 відсотків відносно здорових людей.

Ось чому в Західній Європі та багатьох країнах Америки з’являється все більше лікарів, які віддають перевагу натуральним способам лікування. Ваша бабуся, мабуть, також знала такі методи? Ви звідки родом?

— З Полтавщини. Справді, бабуся тільки так і лікувала своїх дітей...

— Ось бачите. А я з Білоцерківщини, що під Києвом. Коли в когось із нас з’являвся маленький пухирець і назрівав чиряк, моя бабуся брала цибулину, пекла її у попелі в печі, потім різала навпіл і примотувала до хворобливого місця на ніч. Дивовижно: на ранок я прокидався, а від пухирця і сліду не лишалося. Ніхто не застосовував ні антибіотиків, ні скальпеля, ні дорогих мазей. Пам’ятаю, був зовсім малий, а мій новонароджений брат не міг спати — кричав ночами. Бабуся взяла дерев’яні ночви, насипала туди попелу від соломи, налила тепленької водички, викупала братика. Потім терла його тільце тією мокрою золою. І братик заспокоївся, заснув. Далі бабуся злила воду з ночов, розломила золу і показала моїй матері. Там було повно тоненького волосся, білого і майже невидимого. Це пушок, який є на новонародженому, саме він подразнював шкіру, тому маля не могло заснути.

Наші бабусі знали різноманітні природні способи догляду і лікування, яких ми зараз чомусь не застосовуємо. Дітей миємо милом, навіть рідким милом, а воно особливо шкідливе для шкіри малечі. Дитячу білизну, одяг перемо пральним порошком. А ця хімія частково залишається в білизні, подразнюючи шкіру дитини, стає причиною алергій та інших неприємностей.

«Цілюще повітря Карпат не використовуємо повною мірою»

— Ви сказали, є багато природних засобів лікування. Один із них — оротерапія, яку застосовують для лікування хвороб дихальних шляхів, особливо у дітей промислових міст. У чому полягає сенс цього методу?

— Міське повітря — отрута для дитини. Воно містить безліч токсичних сполук. Рано чи пізно таке повітря викликає кашель, нежить або ще гірше — нічні напади задухи. Дитина вночі прокидається, їй не вистачає повітря, з’являються порушення дихання, які можуть перетворитись на бронхіальну астму. І вода, і їжа можуть мати хімічні домішки, які шкодять людині. Крім того, за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, третина всіх захворювань зумовлена неправильним або надмірним вживанням лікарських препаратів. Тому що і дозування непевне, і дія фармацевтичних засобів не з’ясована до кінця. Не дивно, що зараз усе частіше з’являються лікарі, які пропонують натуральні методи терапії. Засновник медицини Гіппократ заповідав, що їжа має бути ліками, а ліки повинні бути їстівними. На жаль, ми перейшли на неприродні ліки.

Хворих на серцево-судинні недуги за часів Радянського Союзу відправляли на лікування до Кисловодська. Це місто розташоване на висоті 800 метрів над рівнем моря. Людина після місячного відпочинку там протягом наступного року мала добре здоров’я, ефективно працювала. Гірське повітря має особливі цілющі властивості — про це відомо віддавна. Швейцарія, скажімо, побудувала у своїх горах курорти і зараз отримує від них до сорока відсотків прибутку держави. Дихати цілющим повітрям та набиратися здоров’я в горах їздять жителі всіх країн Європи.

В Україні є Карпати, які використовують лише як «питний» курорт — Трускавець, Східниця. Туди їдуть лікувати нирки. Але лікувати легені і серце — не їдуть, бо в Карпатах відсутні спеціалізовані кардіологічні та пульмонологічні заклади. Хоча навіть найпростіший «дикий» турпохід у гори — чудовий засіб для поліпшення здоров’я.

Нині не кожен має кошти і можливість поїхати в гори. Але є чудова альтернатива: за розробками Української академії наук створено спеціальний апарат, який відтворює цілющі властивості гірського повітря в звичайній кімнаті. Такі апарати працюють у багатьох лікувальних закладах, один з них — у нас, в Інституті фізіології. На ньому тренуються спортсмени перед відповідальними змаганнями. Леонід Каденюк готувався до польоту в космос на нашому обладнанні. Коли його потім обстежували американські фахівці, то виявили, що по резистентності до гіпоксії він мав кращі показники, ніж американські космонавти.

До нас приходять хворі з бронхіальною астмою, яким уже не допомагають лікарські засоби, навіть гормони. Тиждень-два оротерапевтичних процедур за цією методикою — і порушення дихання зникають. Метод ефективний і дозволяє зупинити розвиток недуги на ранній стадії. Особливо позитивний ефект — у дітей, що страждають на хронічні застуди, бронхіти, алергічні стани.

— Отже, натуральні методи лікування — це те, на що варто орієнтувати медицину майбутнього?

— Саме так. Звісно, я не можу сказати, що від ліків потрібно відмовитися взагалі. Є такі стани, коли врятувати людське життя без переливання крові, без термінового введення антикоагулянтів або кардіопротекторів неможливо. Але хронічні недуги необхідно лікувати лише засобами натуральної медицини.

«Ми не знаємо, як дія антибіотиків проявиться в наступних поколіннях...»

— Минулого разу в інтерв’ю нашій газеті ви казали, що сільські діти рідше хворіють на гострі респіраторні недуги, ніж їхні міські ровесники. Близькість до природи, менша скупченість населення... Однак хронічні недуги — захворювання нирок, шлунково-кишкової системи тощо — трапляються серед сільської малечі, на жаль, нерідко. Чим це можна пояснити?

— Тим, що в сільському господарстві застосовують велику кількість отрути. Хімізація сільського господарства — таке ж страшне явище, як і вихлопні гази у великих містах. Зараз з’явився клас екологічно чистих продуктів, вироблених у сільських господарствах, де використовують лише органічні добрива і не вдаються до хімічних засобів знищення шкідників.

— Ви багато років присвятили вивченню фізіології людини. Яких цікавих фактів ми не знаємо про себе, свій організм?

— А ми взагалі знаємо про себе дуже мало. Ті знання, якими володіли наші предки 1000 років тому, ми відкинули. Бо вважаємо себе розумнішими... Однак наші знання про власний організм — примітивні.

Нині стало модним лікування стовбуровими клітинами — а це страшна річ. Зверніть увагу: російських зірок естради, які використовували стовбурові клітини, фактично не залишилося в живих: майже у всіх з’явилися злоякісні пухлини. Тому що стовбурова клітина може піти в злоякісний ріст так само, як і в доброякісний. І ми ще не вміємо навіть вчасно розпізнавати, на який шлях вони стали.

Так само зараз лікуємося антибіотиками, але не знаємо, як дія цих ліків проявиться в наступних поколіннях. Здоров’я дитини безпосередньо залежить від здоров’я майбутньої мами. Жінка, яка хоче народити здорового малюка, за кілька років до вагітності повинна відмовитися від нікотину, алкоголю, почати вести здоровий спосіб життя. Часто зустрічаю дівчаток 4-5 класів: на перервах вони прибігають за наш будинок і смалять цигарки. Я зробив добірку фотографій новонароджених дітей iз вродженими вадами розвитку — вовчою пащею, відкритою черевною стінкою тощо. Підходжу з цими знімками: «Погляньте, дівчатка». — «Брр, яка гидота!» — кажуть вони. — «Дівчата, послухайте, — говорю їм, — якщо будете палити тютюн, — таке може трапитися з вашими майбутніми дітьми». Не знаю, допоможе це котрійсь із них чи ні... Але факт прикрий: маленькі дівчатка наслідують старших...

Нікотин для жіночого організму — річ страшна. Так само, як алкоголь. Ще студентом я проходив практику у психіатричному відділенні. На власні очі переконався: якщо алкоголізм у чоловіків ще можна вилікувати, то жіночий алкоголізм, на жаль, невиліковний. Він призводить до повного руйнування і психіки, й організму...

ОСОБИСТИЙ ПРИКЛАД

— Вадиме Якимовичу, поділіться секретом: що допомагає вам зберігати чудову фізичну форму?

— Щороку, починаючи з 9-го класу школи, я ходив у гірські походи. А пізніше — в альпіністські експедиції на Кавказ, до Тянь-Шаню. П’ять разів був на верхівці Ельбрусу, а це 5600 метрів над рівнем моря. У Карпатах висоти менші, але саме вони — лікувальні. Гори краще використовувати з лікувальною метою. Бо альпінізм — то особлива сфера... Альпіністи — це поведені, акцентовані люди, як на мене. Як і спортсмени, що заради золотої медалі ладні померти на фініші...

Рекомендував би всім, хто хоче бути жвавим, здоровим та енергійним, із раннього віку освоювати гірський туризм. У горах людина потрапляє в первинну атмосферу Землі, яка була на перших етапах розвитку життя. При диханні гірським повітрям у людини виникає стан ейфорії. Так, ніби ти ковтнув шампанського, відчув себе молодим, сповна здоровим і щасливим ...