Час розплати

04.12.2015
Час розплати

Керівника південноамериканського футболу Хуана Анхеля Напута звинуватили в корупції. (з сайта zn.ua.)

У час, коли виконавчий комітет Міжнародної федерації футбольних асоціацій обговорював можливість збільшення кількості учасників фінальної частини чемпіонату світу до 40 команд і затверджував час початку поєдинків на російському «мундіалі»-2018, швейцарські правоохоронці на вимогу американських органів юстиції заарештували двох високоповажних футбольних функціонерів, віце-президентів ФІФА — очільників КОНМЕБОЛ (Південна Америка) та КОНКАКАФ (Північна, Центральна Америка та країни Карибського басейну) Хуана Анхеля Напута й Альфреда Хевіта відповідно, котрих звинувачують в отриманні багатомільйонних хабарів за продаж маркетингових прав на чемпіонатах світу, а також відбіркових турнірах у Латинській Америці.

Зазначимо, що вчорашні гучні затримання, в яких «засвітилося» близько десяти нових прізвищ, стали продовженням антикорупційної кампанії, котру в травні цього року сумісно розгорнули Федеральне бюро розслідувань та американська прокуратура. Зважаючи на поважний статус затриманих, учора вся футбольна спільнота неабияк переймалася долею відстороненого від виконання обов’язків президента ФІФА Йозефа Блаттера. Але, як повідомила швейцарська прокуратура, в переліку затриманих прізвище 78-річного функціонера не фігурує.

Нагадаємо, що багаторічний шеф світового футболу також перебуває в полі зору футбольних органів правопорядку. Проте наразі епізод iз передачею Блаттером двох мільйонів швейцарських франків голові УЄФА Мішелю Платіні перебуває на етапі розслідування.

Саме через це обидва функціонери відсторонені від виконання своїх обов’язків. Нещодавно апеляційний комітет ФІФА розглядав їхній протест щодо необґрунтованого відсторонення, утім достатніх аргументів на користь позивачів не знайшов. Особливо хочеться повернутися до роботи Платіні, котрий ще сподівається взяти участь у виборах президента ФІФА. Утім здається, що процес обрання нового очільника світового футболу відбудеться без знаного француза. Подейкують, що через виявлену «підкилимну змову» Блаттера та Платіні останньому можуть на шість років заборонити займатися будь-якою діяльністю, пов’язаною з футболом.

Тим часом голова комітету з реформ ФІФА Франсуа Каррар у четвер представив виконкому організації пакет новацій, які покликані відбілити забруднене корупційним скандалом реноме Міжнародної федерації футболу. У ФІФА сподіваються, що майбутні зміни допоможуть їй повернути довіру до себе.