Пробіг із вірою в серці

02.12.2015
Пробіг із вірою в серці

У Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії щодня рятують маленькі серця... (з сайта gazeta.dt.ua.)

На подвір’ї лікарні Охматдит ростуть троянди. На порозі щоденні ранкові приморозки і аж ніяк не лагідне сонце, — а вони квітнуть. Просто біля входу до Центру дитячої кардіології і кардіохірургії. Тут щодня рятують дитячі життя.

Це найбільший у Європі кардіоцентр, де малюкам із вадами серця роблять такі філігранні операції. Безкоштовно. «Щорічно ми оперуємо понад 2500 дітей. З мінімальним рівнем ускладнень і смертності — після оперативного втручання. Наші результати — одні з кращих у Європі, — каже головний лікар Центру Володимир Жовнір. — Порушення мозкового кровообігу — те, що найчастіше загрожує дитині під час операції. Відтепер маємо сучасний церебральний оксіметр, який допомагає стежити за станом серця та центральної нервової системи малюка і робить операцію безпечною».

Оксіметр, про який говорить Володимир Аполлінарійович, — апарат високовартісний. Центр отримав його як дарунок — від українців, які долучилися до цьогорічної акції «Пробіг із вірою в серці». Підтримати діток із кардіологічними захворюваннями зголосилися небайдужі співвітчизники у п’ятьох містах: Києві, Вінниці, Херсоні, Кременчуці та Львові. Учасники благодійного пробігу вийшли на старт, аби привернути увагу до проблеми хворих малюків, підтримати їх матеріально. Участь у марафоні коштувала 100 гривень. «Це невелика сума, яку кожен може виділити з власного бюджету. І так, по краплині, — вийде ціле море», — переконаний 25-річний киянин Сергій, учасник столичного благодійного марафону.

За виручені кошти — а це майже півтора мільйона гривень — і придбали обладнання для Центру кардіології та кардіохірургії. Оксіметр передали Центру кілька тижнів тому, і з його допомогою вже прооперували 30 малюків. «Виходячи на старт пробігів у Києві, на Софійській площі, я навіть не сподівався, що стільки українців підтримають нас цього року, — каже представник одного з організаторів акції Тарас Пилипець. — Вдячні кожному, хто долучився до нашої ініціативи».

Партнерами доброчинного заходу стало кілька вітчизняних фірм, благодійних організацій, меценатів, мережа автозаправок. У благочинних пробігах узяло участь 13 тисяч наших співгромадян. «Це не просто проект допомоги маленьким дітям із вадами серця. Це проект, спрямований на активний і здоровий спосіб життя, на формування нових сімейних цінностей та корпоративної культури. Кожен із нас може змінити своє життя, творити добро і залучати до нього інших», — переконана Ірина Гуцал, директор «Української благодійної біржі».

Журналістам дозволили зайти в «святая святих» — відділення інтенсивної терапії Центру. У крихітних кювезах, обплутані трубочками і датчиками, — прооперовані немовлята. Кожному — заледве кілька днів від народження... Біля ліжечок — монітори, які фіксують роботу маленьких сердечок. А в коридорі, затамувавши подих, чекають батьки. Чекають — і моляться...

«Знаєш, про що я подумав, побачивши цих крихіток у лікарняних кювезах? — сказав колега, коли ми вже вийшли на подвір’я кардіоцентру. — Що люди, які перетворюють життя на нескінченне ниття про свої проблеми, не розуміють, що марнують час і відволікають Бога своїм марнослів’ям. Якщо ти здоровий і діти твої здорові, не балансують на межі між життям і смертю, — то ти не маєш проблем насправді».

...Майже 7 тисяч малюків щороку з’являються на світ із різними вадами серця. Така невтішна українська статистика. У трьох тисяч із них патології критичні, і часом кілька перших днів, а то й годин життя новонародженого визначають — чи битиметься маленьке сердечко, чи буде воно здоровим.