НОВИНИ ПЛЮС

02.12.2015

Кличко склав присягу мера

Учора, 1 грудня, розпочала роботу Київрада VIII скликання. Віталія Кличка глава міськвиборчкому оголосив обраним міським головою, і він зайняв місце мера в президії. Відтак Кличко склав присягу столичного градоначальника. «Усвідомлюючи свою відповідальність, буду вірно служити народу, дотримуватися Конституції, охороняти права, свободи та інтереси громадян, керуватися у своїх діях інтересами киян, безпекою міста ... Клянуся», — проголосив Кличко. Він зазначив, що вважає результати виборів великим кредитом довіри киян і зробить все, щоб її виправдати. За його словами, у депутатів дуже багато роботи, і ключовим завданням Київради Кличко назвав перетворення Києва на справжню європейську столицю. Одним iз перших завдань мер вважає прийняття бюджету столиці на 2016 рік.

США раді тому, що Микола Мартиненко склав депутатські повноваження

1 грудня 2015 року депутат від «Народного фронту» Микола Мартиненко зареєстрував в апараті Верховної Ради заяву про складання з себе депутатських повноважень. Про це повідомила його прес-служба. «Я виконую свою обіцянку відмовитись від депутатського мандата та буду просити всіх депутатів проголосувати це рішення вже наступного тижня. Зроблю все, щоб для цього була необхідна кількість голосів. Закиди в мій бік про начебто піар — на совісті тих, хто це придумав. Вони будуть спростовані вже незабаром результативним голосуванням ВР. Хочу наголосити: це моє особисте рішення, про яке я вже постфактум повідомив колег. Конспірологія тут висмоктана з пальця — ні Папа Римський, ні віце-президент США, ні англійська королева тут ні до чого», — зазначив Микола Мартиненко.

Тим часом у Сполучених Штатах сприйняли цю звістку цілком позитивно. Про це в Twitter написав посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. «Рішення Миколи Мартиненка піти з Ради, підкоритися верховенству права — ще одна ознака того, як змінюється Україна», — зазначив він. «Державні посадові особи повинні бути підзвітні народу, якому служать. Немає місця для корупції, кумівства», — додав посол США. (Як відомо, причиною складання Мартиненком своїх повноважень стали звинувачення в економічних злочинах — наразі швейцарські правоохоронні органи розслідують справу проти Мартиненка за підозрою в хабарництві і відмиванні грошей. Якщо правоохоронцям вдасться довести провину політика, йому загрожує тюремне ув’язнення терміном до п’яти років).

Мартиненко склав депутатські повноваження, щоб не створювати додаткових проблем Прем’єр-міністрові та уряду — так прокоментував подію політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «Мартиненко вирішив піти, і пояснення цьому абсолютно просте: 11 грудня закінчується мораторій на скасування вотуму довіри уряду. Саме це підштовхнуло Мартиненка до такого рішення. Це досить мужній крок, у нас багато депутатів мають подібні звинувачення, але Мартиненко був змушений зробити це для того, щоб не створювати додаткових проблем для Арсенія Яценюка», — говорить експерт. І додає: це потрібно було зробити, щоб справа Мартиненка не потягнула на дно самого Арсенія Яценюка і його уряд.