Особливості кримського блекауту

01.12.2015
Особливості кримського блекауту

Продавці квітів на одному з ринків Сімферополя.

Коли вже по всьому Сімферополю почали «віяльно» вимикати світло після запровадження позаминулої неділі, майже відразу після повного знеструмлення Криму через підрив опор ЛЕП біля Чаплинки, надзвичайного стану, відверто кажучи, сподівався, що «темна» участь нашу багатоповерхівку все ж омине. Адже вона разом з іще трьома будинками на весь спальний масив повністю на електричному живленні, тобто з електроплитами, як це, власне, передбачено для будинків із десятьма і вище поверхами. Проте «бонус» реально діяв лише дві доби, а далі, як у всіх: дві з половиною-три години без світла і трохи більше надвечір. Щоправда, вчора зранку графік зламався — електрику врубали о 8.00, до цього з ночі її не було. Тепер усе чітко: світло вмикають о 8.00 і 20.00, вимикають відповідно об 11.00 і 23.00. Щоправда, вчора, 30 листопада, нас трохи побалували — ввімкнули без попередження зранку на дві години раніше.

Добре без електрики, Шкільне — ще й без води

Утім нам, городянам, іще гріх скаржитись на подібні обмеження. Жителі передмість кримської столиці, не кажучи вже про сільську глибинку, сидять без світла. Продавчиня домашнього молока розповіла мені, що у їхньому селі Добре (Сімферопольський район) за цілий день світло ввімкнули лише на 50 хвилин, а потім лише вночі, з 23.00 до 4.00. Інша знайома з родиною з селища Шкільне (за новим, російським, адміністративним нововведенням, воно відтепер йменується сільським поселенням) — у ще гіршій ситуації, бо одночасно з електрикою в їхні будинки впродовж світлої пори доби не подають і воду.

Минулого понеділка сам став очевидцем «кінця світу» в окремо взятому місті — Джанкої. Райцентр поглинула майже суцільна темрява, яку спалахами фар зрідка розрізали поодинокі автівки. І лише всередині автовокзального приміщення, наче в іншій реальності, під стрекотання переносного генератора, що поставили буквально поруч із входом, було світло і затишно. Проте на цьому весь вокзальний сервіс і вичерпувався: касир відправляла людей «обілечуватись» безпосередньо у водія автобуса, бо її «робочому комп’ютеру не вистачало струму».

Якби затримався у місті на декілька годин, то певно, на цьому тлі став би свідком значно екстремальнішої події — приземлення на місцевому аеродромі, де, до слова, з минулого року базується окремий вертолітний полк, додаткового російського військового контингенту транспортниками Іл-76. Виявляється, туди, за інформацією вітчизняної РНБО, приземлилися не багато не мало, а цілий полк 7-ї десантно-штурмової дивізії із Новоросійська. Дехто пов’язує цей оргзахід (раніше розформований полк спеціально розгорнули до повного штату) з акцією залякування активістів Меджлісу та пікетників у Чаплинці і навіть ймовірними озброєними провокаціями на адмінкордоні з Херсонщиною. Проте, швидше за все, це лише збіг обставин. Позаяк про розгортання цієї частини та її базування у Джанкої ще влітку російським медіа повідомляв сам командувач ПДВ Росії генерал Шабанов.

Силовий кабель під прапором Китаю

Але повернімось усе ж до електрики. На її дефіцит моментально відреагували тутешні ринки. Ходовим товаром стали звичайні свічки. Ще днів десять тому за них правили 20 рублів (приблизно 7,50 грн.), а нині вже 50. Неабияким попитом у власників кафе, магазинчиків, перукарень, а також жителів приватного житлового сектору користуються переносні бензогенератори потужністю до 3 кВт. Ціни на них теж моментально зросли приблизно у півтора раза, до 25-30 тисяч рублів (12-14 тисяч гривень). Їх масово завозять із Ростова, материкової України. Бюджетні ж установи і заклади, зокрема лікарні, податкову службу, редакцію провладного Кримінформу, живлять потужніші дизель-генератори, які «підкинули» Криму зі всієї Росії.

Щодо настроїв жителів знеструмленого півострова, то вони, зрозуміло, різні. За моїми власними спостереженнями, тенденція така: якщо перші три-чотири дні переважно проклинали українську владу, то нині ці почуття та емоції сипляться вже й на голови місцевих зверхників. Через несправедливий графік відключень світла, роботу аварійних служб тощо. Власне, за це поплатились посадою спершу сам міністр палива й енергетики загарбницької влади Сергій Єгоров, а невдовзі і його заступники. Оперативний штаб із НС на чолі з самопровоголошеним прем’єром Аксьоновим засідає і приймає кардинальні рішення ледве не щодня. Приміром, щодо продовження канікул у школах і дитсадках ще на тиждень, тобто до 6 грудня. Згодом віддає розпорядження, щоб на цей же термін керівники підприємств незалежно від форм власності відправили своїх працівників в оплачувану відпустку. А ще з 1 грудня зупиняють роботу санаторіїв, підпорядкованих місцевому міністерству здоров’я (інші начебто працюватимуть).

Тепер усі в очікуванні обіцяного Аксьоновим на 5-6 грудня (хоча Путін раніше казав про 20 грудня) запуску першої гілки енергомосту Кубань—Крим. Заради цього силовий кабель по дну моря в районі Керчі наразі тягне спеціальне судно під прапором Китаю. Проти його власника, точніше за фактом публікації про це у ЗМІ, прокуратура АР Крим уже розпочала кримінальне провадження. Проте навіть сам Аксьонов визнав, що навіть з урахуванням першої гілки, а також доставлених десятків стаціонарних генераторів Крим буде забезпечений електрикою лише приблизно на 60%.

А ТИМ ЧАСОМ...

За інформацією Кримінформу, суттєва нестача технічних співробітників у Євпаторійському РЕМ ДУП (державного унітарного підприємства) «Крименерго» не дозволяє своєчасно усувати численні аварії на лініях електропередач, що виникають у місті. Про це на засіданні міжвідомчого штабу з ліквідації НС за участю представників муніципалітетів повідомив 28 листопада глава адміністрації Євпаторії Андрій Філонов.

«Десь не було світла вже більше доби через те, що малий склад технічного персоналу в РЕЗ «Крименерго» на сьогоднішній день — ті чотири бригади, які є, не здатен справлятися з тим обсягом завдань, який перед нами виник. Це стосується насамперед аварій: сьогодні у нас було сім аварій на магістральних мережах, із них устигли за день відновити лише три», — сказав Філонов.

За його словами, відсутність світла через аварії поза графіками викликає серйозні питання у людей. «Ми як адміністрація в цьому питанні точно безсилі. Ми просимо якимось чином додати сил — чотири робочі бригади технічного персоналу РЕЗ, які забезпечуватимуть дотримання графіка аварійних відключень і будуть своєчасно реагувати на аварії», — сказав Андрій Філонов. Трохи пізніше він додав, що чекає бригаду з 12 енергетиків з Ханти-Мансійського автономного округу, який курирує Євпаторію: людей розселять за рахунок міста, бригади працюватимуть позмінно.

Філонов також розповів, що в місті зростає невдоволення щодо недотримання графіків відключень. «Зростає людське невдоволення і напруга — пов’язано це, перш за все, з тим, що працівники РЕМ «Крименерго» сьогодні не можуть дотримуватися графіка, електрика в будинки подається на 30-45 хвилин кожні 5-6 годин», — сказав голова адміністрації.

Він повідомив, що зараз спільно з РЕЗ розроблено заходи, які дозволять подавати електроенергію по 2 години через кожні 5-6 годин, однак потрібне залучення додаткових дизель-генераторів.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>