Ромео і Джульєта з Майдану

25.11.2015
Ромео і Джульєта з Майдану

«Ножі в курках» від Ольги Туруті-Прасолової. (Валерії ЛАНДАР.)

У Києві триває ІV Фестиваль молодої української режисури імені Леся Курбаса. Ініціатором його створення є провідний театрознавець, доктор мистецтвознавства, професор Ганна Веселовська, а загалом організацією займається ГО «Театральна платформа», головною місією якої є впровадження у театральну практику новітніх ідей і методів. Цьогоріч захід отримав важливу фінансову підтримку від департаменту культури Київміськдержадміністрації, а також — Чеського центру в Києві, Польського Інституту в Києві, Гете-Інституту, Британської Ради в Україні та EUNIC-Україна. Зали для показу вистав та проведення освітніх програм запропононували київські театри: «Золоті ворота», Молодий театр, Театр імені Івана Франка, Театр юного глядача, Музичний театр для дітей та юнацтва, Києво-Могилянський театральний центр «Пасіка», Центр науки і мистецтв DIYA Національного центру «Мала академія наук України» та Національний музей Тараса Шевченка.

Цьогоріч завдяки підтримці іноземних інституцій цілі розширилися, і фестиваль, за словами організаторів, стає не просто шоу-кейсом вітчизняного перегляду, а певною промо-акцією — просуванням наших митців-початківців за кордон, інтеграцією нашого мистецького простору зі світовим. «Кредо четвертого фестивалю є те, що молоде режисерське покоління — існує (попри те, що цей факт довго заперечували), і воно — досить презентаційне, — каже один з організаторів «Театральної платформи», театрознавець Віктор Собіянський. — Ми переконані, що наша молода генерація може представляти кращий український театр. Тому своїм завданням поставили познайомити її із зарубіжними митцями різних творчих професій, налагодити між ними зв’язки і допомогти виїхати за кордон на копродукції для участі у фестивалях, здобуття нових навиків, досвіду і високої кваліфікації».

На проведення освітніх програм запрошені з лекціями та майстер-класами зарубіжні митці Катажина Туж та Йоанна Віховська з Польщі, Мартіна Пецкова-Черна з Чехії, Уве Ґьоссель з Німеччини.

Цьогоріч на адресу Оргкомітету надійшло близько 20 заявок від молодих постановників, серед яких було обрано 11 кращих вистав із Києва, Дніпропетровська, Львова й Одеси. Відкривав фестиваль спеціальний гість — театральна група Two Destination Language («Мова подвійного призначення») з міста Солсбері з Великої Британії, що презентувала свій надчуттєвий проект Near Gone («На межі»). Варто зауважити, що захід не є конкурсним. Тому ті, хто стали учасниками фестивалю, у певному сенсі вже є переможцями.

Фестиваль молодої української режисури імені Леся Курбаса вже дав хороший старт і відкрив широкому загалу імена таких режисерів, як Стас Жирков (художній керівник театру «Золоті ворота»), Тамара Трунова (режисер Київського театру драми і комедії), Ігор Матіїв (режисер Донецького українського музично-драматичного театру), Антон Романов (поставив по дві вистави на київських сценах та у Черкаському музично-драматичному театрі), Сашко Брама (автор і режисер кількох театральних проектів у Львові) та інших.

Сашко Брама у понеділок презентував свій новий гостро соціальний проект-концерт альтернативної музики R+J — рок-баладу про українських Ромео і Джульєтту, які зустрілися на Майдані 2013 року (учасник Фестивалю молодої режисури Radikal Jung у Мюнхені (Німеччина), Міжнародного театрального фестивалю Divadelna Nitra у місті Нітра (Словаччина), Міжнародного театрального фестивалю Globalize: cologne у Кельні (Німеччина) та цьогорічного київського фестивалю ГогольFest). Відкриттям IV Фестивалю, на думку організаторів, стала Ольга Турутя-Прасолова з Харкова, котра перемогла у конкурсі від Британської ради і здійснила постановку сучасної англійської п’єси на сцені Національного театру імені Івана Франка (виставу «Ножі в курках» можна буде побачити сьогодні, 25 листопада).

У другій половині фестивалю привернуть увагу роботи Артема Вусика «Перетворення» (спільний харківсько-львівський проект), Ігоря Шульги «WARнак» (Дніпропетровський театральний простір «Свої»), Антона Литвинова — опера-жарт «Ведмідь» (проект «Опера у валізі»), Сергія Корнієнка «Фрекен Жюлі» (Молодий театр) та Олени Роман «Дівка. Українська Love story». Закриватиме форум вистава-шлягер «Сталкери» Стаса Жиркова (спільний проект Молодого театру і Театру «Золоті ворота»), яку через шалену затребуваність і популярність серед публіки перенесли з камерної на велику сцену Молодого театру. Тож не зволікайте, квитки на вистави ще у продажу, а на освітні програми вхід вільний.