Кинь сигарету — порозумнішаєш!

24.11.2015
Кинь сигарету — порозумнішаєш!

Відмовтеся від куріння — собі на користь. (з сайта yvision.kz.)

Куріння прискорює процес старіння мозку. Курцям складно приймати рішення, планувати справи і вирішувати проблеми. Таким є результат нового дослідження вчених Університету Единбурга. Натомість, поквитавшись зі шкідливою звичкою, людина може порозумнішати, стверджують дослідники.

У курців, як з’ясували фахівці, процес вікового стоншування кори головного мозку відбувається швидше. Мозкова кора пов’язана з багатьма функціями, у тому числі відповідає за увагу, пам’ять і мову. Швидкість старіння мозку в курців-добровольців виявилася вдвічі вищою, ніж вдалося виявити в попередніх дослідженнях.

Науковий експеримент підтвердив: відмовившись від шкідливої звички, людина має шанс відновити товщину кори мозку. В учасників дослідження, що кинули палити раніше, мозкова кора була товщою, ніж у тих, хто відмовився від шкідливої звички не так давно. Тобто у курців є шанс усе виправити...

Тим часом фахівці ВООЗ назвали Європу світовим лідером із тютюнопаління. Згідно з оприлюдненою новою статистикою, близько третини населення Європи мають нікотинову залежність. Це найвищий показник серед усіх регіонів світу. Такі цифри — «тривожно високі», наголошують автори доповіді ВООЗ. «Якщо рівень залежності від куріння та алкоголю не знижуватиметься, матимемо катастрофічні наслідки для здоров’я майбутніх поколінь», — заявила директор Європейського відділення ВООЗ Сюзанна Джейкаб.