Виявляється, вживання солодкої їжі активує частину мозку, яка відповідає за формування епізодичної пам’яті. Такі висновки науковців з університету Джорджії (США) опублікував нещодавно журнал Hippocampus. Учені кажуть, що епізодична пам’ять відіграє важливу роль у контролі харчової поведінки і формуванні смакових звичок. Ми приймаємо «рішення підкріпитися» на основі наших спогадів про те, що і коли ми їли. Кажемо собі: «Я недавно добре пообідав, тому не їстиму нині, бо ж іще не голодний». Але якщо «перекусити» солодким, то сахароза вплине на спогади про трапезу дивним чином: людина «вирішить», що зголодніла, і наступний прийом їжі відбудеться раніше — мимоволі.
Формування «спогадів про їжу» неабияк важливе для здорового харчування. Дослідники довели: порушення процесу «запам’ятовування їжі» (це відбувається, наприклад, під час перегляду телевізора) збільшує обсяг з’їденого в наступну трапезу. Дослідження підтверджують: часті «перекуси» пов’язані з ожирінням, а за останні три десятиліття діти й дорослі стали частіше вживати підсолоджені десерти і напої впродовж дня.