Один серед чужих

17.11.2015

Здається, ще на жодних місцевих виборах у Луцьку не було такої жорсткої боротьби за крісло міського голови, як нині. У двобої за нього зійшлися представник БПП «Солідарність», діючий голова Микола Романюк, та представник УКРОПу і ставленник відомого луцького олігарха Ігоря Палиці Олександр Товстенюк.

Сумнівів у тому, що саме між ними відбудеться у другому турі виборча дуель, не було від самого початку. Як і те, що кампанія буде особливо брудною, з купою компромату й чорного піару. Надто багато стояло на кону цього разу: УКРОП здобув у Луцькій міськраді велику кількість мандатів, набравши 35,71%, тому мати ще й свого голову означало повністю взяти місто під свій контроль. Але цього не сталося: лучани віддали свої симпатії у другому турі Миколі Романюку, який набрав 57 відсотків голосів. Його суперник отримав симпатії 43 відсотків виборців. Як і в першому турі, явка лучан була на тлі загальноукраїнському порівняно високою — понад 41 відсоток.

Миколі Романюку в кріслі міського голови вдруге доведеться непросто. Як хтось сумно пожартував, він може бути ще нерадий, що виграв ці вибори. Бо в міськраді його політична сила БПП «Солідарність» має лише 8 мандатів, зате в УКРОПу їх 15, у «Свободи» — 5, у «Батьківщини» і «Самопомочі» — по 4, і 3 мандати має Радикальна партія. Тобто достатньо укропівцям буде схилити на свій бік кількох супротивників президентської політсили і ситуація в Луцькраді стане некерованою її головою.