Люкс для хижаків

21.10.2015

Минулими вихідними відбулася подія, на яку кілька років чекали не лише тисячі луцьких дітлахів — після реконструкції відкрився оновлений місцевий зоопарк. Подія зібрала у Центральному парку культури й відпочинку понад шість тисяч лучан різного віку. Татусi та мамусi, бабусі з дідусями теж хотіли на власні очі побачити, як використали міські очільники немалі кошти Євросоюзу, надані Луцьку, щоб привести забутий усіма владами зоопарк хоча б до такого рівня, як у сусідів-рівнян. Модернізація звіринця відбулася у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща—Білорусь—Україна «Модернізація зоопарків у Замості і Луцьку, а також створення рекреаційної зони в Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму». Загальний бюджет проекту — понад 2,5 мільйона євро, з них Луцьку виділили понад 1,5 мільйона євро.

На урочисте відкриття оновленого звіринця до Луцька приїхало чимало гостей із Польщі та України. Бо подібний проект у нашій країні реалізовано вперше. А його ініціатором стало польське місто Замость, із яким Луцьк давно пов’язують дружні побратимські стосунки і яке й запросило обласний центр Волині долучитись до цієї спільної справи.

Як зауважила генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи, реалізація таких масштабних проектів — це «величезний виклик як у фінансовому плані, так і в організаційному, але водночас такі труднощі — чудова ситуація для перевірки партнерів». Допомогти лучанам взялися також українські зоопарки, зокрема, Київський, Харківський, Черкаський, Рівненський, Вінницький. Так, кияни подарували двох тигренят.

Фахівці відзначили, що сьогодні найкращі умови утримання левів і тигрів серед усіх звіринців України створено саме у Луцьку. Літні й зимові вольєри для цих хижаків справді вражають, особливо коли згадати, в яких умовах утримувалися звірі ще кілька років тому. Лучани пам’ятають, як недавно в одну з морозних зим мешканці зоопарку вимирали від голоду і холоду. Порадували й володіння ведмежої сім’ї, яка отримала для проживання замість примітивної клітки просторий вольєр iз басейном, барлогами та відповідним лісовим інтер’єром. Поселилися у луцькому звіринці африканські страуси, подаровані полтавцями, зелені мавпочки від харківського «Екопарку Фельдмана», а також мавпи патас від львів’ян та рівненчан.

Роботи з облаштування звіринця ще не завершені й будуть продовжуватися. Але вже замінено всі комунікації, електромережі, встановлено сучасну огорожу, яка не оновлювалася з 1979 року, вимощено бруківкою доріжки, утеплено приміщення, де зимуватимуть тварини. У найближчих планах — зробити гарні вольєри для птахів. Планують також створити навчальний центр, де можна буде проводити уроки зоології та заняття гуртків. Тобто зоопарк має стати частиною рекреаційно-відпочинково-спортивно-навчальної території на кшталт рекреаційної зони, що створюється в польському місті-партнері Жешуві. Для цього у центральному парку, де прописався зоопарк, треба ще багато чого облаштувати за європейським зразком.