Поїхали не всі

20.10.2015
Поїхали не всі

За новостворене баскетбольне «Динамо» грають знані Артур Дроздов та Максим Пустозвонов. (з сайта i.fbu.kiev.ua.)

«Ніякого розколу в нашому баскетболі немає», — каже новий президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський. Попри це в нинішньому сезоні в Україні паралельно проходитимуть два турніри чоловічих команд. На старт одного з них вийшли дев’ять команд, більша частина з яких не має досвіду виступів у елітному дивізіоні.

Водночас в іншій колоні вишикувалися добре відомі українському вболівальнику «Будівельник», «Одеса», «Дніпро», «Політехніка», «Говерла», «Дніпро-Азот». Усі вони — давні члени Асоціації баскетбольних клубів України «Суперліга», під патронатом якої в останні роки відбувався чемпіонат країни. Але після зміни керівництва ФБУ монолітність баскетбольного світу України зникла. На поверхню сплив конфлікт інтересів між впливовими меценатами, за рахунок яких, власне, й живе вітчизняний баскетбол. З одного боку «барикад» опинився «пул клубів Коломойського», з іншого — перебувають прихильники Михайла Бродського. Деталі їхнього конфлікту — невідомі. Але головне — інше. Через сварку «сильних світу цього» постраждав український баскетбол — у першу чергу його змагальна складова.

Поки АБКУ «Суперліга» та ФБУ зясовують стосунки у ФІБА-Європа, через відсутність «єдиного центру управління польотами» ціла низка вітчизняних виконавців залишила Україну. Частина з них засвітилася в Росії, чималий десант наших співвітчизників дав про себе знати в Іспанії. Водночас пара колишніх гравців «Будівальника» — Олександр Липовий та Костянтин Анікієнко — взагалі осіли в Грузії, представник якої — «Віта» — грає у Відкритій лізі ВТБ.

Водночас двоє ключових виконавців національної збірної, що мають досвід виступів у НБА, — В’ячеслав Кравцов та Кирило Фесенко — змагаються в найсильнішому клубному турнірі Старого світу, захищаючи кольори російських ЦСКА та «Локомотив-Кубань», відповідно. Упродовж багатьох років стежити за іспанським чемпіонатом змушував Сергій Ліщук. Тепер же на Піренеях, куди переїхали Руслан Отверченко, Максим Сандул (обидва — «Манреса») та Артем Пустовий («Обрадойро»), можна говорити про народження справжньої української діаспори.

Щоправда, на батьківщині без зірок український баскетбол повністю не залишився. Точкою їхнього тяжіння, звісно, є беззаперечний фаворит ЧУ — «Хімік», який, заявившись у єврокубки, просто не має варіантів для вибору «суперліг». Утім спалахують знакові особистості й у інших клубах. Так, у дебютному поєдинку в чемпіонаті країни за київське «Динамо» зіграли відомі Артур Дроздов та Максим Пустозвонов. Примітно, що на матч проти ще одного дебютанта еліти — «Волиньбаскета» — динамівців вивів Володимир Рижов-молодший, який раніше тренував однойменний жіночий клуб.

ТАБЛО

 

Чемпіонат України. Чоловіки.

«Динамо» (Київ) — «Волиньбаскет» — 71:45, «Запоріжжя» — БІПА (Одеса) — 74:57; «Хімік» — «Миколаїв» — 78:53.

Лідери: «Хімік» — 3 перемоги/0 поразок, «Кривбас», «Миколаїв», «Запоріжжя» — 1/1…