Будівництво на ваші голови

16.10.2015
Будівництво на ваші голови

Час іде, відписки надсилають, незаконний будинок зводиться... (автора.)

У день, коли мукачівці разом з усією Україною почали святкувати День незалежності, насолоджуючись мальовничими видами історичного центру, спокій відпочивальників порушив азартний гуркіт баштових кранів. Ті зненацька нависли над маленькими будиночками старого міста, піднімаючи їдку цементну пилюку і загрозливо скрегочучи під вагою багатоцентнерних вантажів. Наче дідьки зі скриньки, звідкись узялися зграйки будівельників, які «забули», що у вихідні та святкові дні не мають права вести роботи, заважаючи спокою громадян. Тим паче — на земельних ділянках в історичній зоні міста, з порушенням безлічі законів України.

Маленьке місто проти великих дерибанщиків

Вважають, що активну громадську позицію зазвичай зважуються відстоювати тільки мешканці столиці, де на контролі у громади всі незаконні забудови. Але це не так. Ще на початку січня 2015 року, як тільки місцеві мешканці помітили, що прибудинковою територією роз’їздилися незнайомі вантажівки, пропихаючись із кранами у вузький проїзд, не передбачений для таких габаритів, вони одразу почали калатати у дзвони, писати скарги до всіх посадових осіб міста. Зі звернень громади від 26 січня 2015 р., від 2.03.2015 р., від 13.03.2015 р., від 30.03.2015 р. видно, що люди одразу обурилися таким свавіллям. Але відповіді від міського голови вони не отримують протягом кількох місяців, що дало змогу порушникам шукати виходи з негарної ситуації заднім числом. З’явилися відповіді виконавчого комітету Мукачівської міської ради тільки 13.03.15 та 31.03.15 за підписом міського голови З. Лендєла, з яких протестуючі проти незаконного будівництва дізналися, що ДП «Стар» (замовник будівництва — власник бізнесмен А. Ровт) проводить роботи... з демонтажу власних нежитлових будівель і споруд по вулиці Грушевського,18 на підставі декларації про початок виконання підготовчих робіт (№3К 0301501190529 від 19.01.15р.). Відчуваєте різницю між дозволом на демонтаж і повноцінним будівництвом? Про сфабрикованість декларації свідчить інформація, що «станом на 30.03.15 року декларація про початок проведення будівельних робіт по об’єкту «Будівництво багатоквартирного житлового будинку по вул. Грушевського,18» у виконавчий комітет Мукачівської міської ради (у відділ архітектури та містобудування) не надходила і не зареєстрована». Таку відповідь було отримано від в.о. міського голови Е.Нусера.

Незручні запитання

Заявою від 17.03.2015 року люди вже звертаються до прокурора з вимогою прояснити ситуацію і отримують відповідь: поки мешканці писали і обурювались станом справ, управління Державної архітектурно-будівельної інспекції забудовнику... надало декларацію про початок виконання підготовчих робіт. І вона зареєстрована у вказаному управлінні... у січні поточного року. Щоправда, чомусь ні дати, ні номеру цього загадкового документа не вказується. Це — свідоме упущення чи введення громади в оману?

Ще з 26 січня цього року мешканці прилеглих до будівництва будинків запитують міського голову Лендєла Золтана Золтановича: «Чи планують будь-яке будівництво за адресою Грушевського,18; чи видано дозвільні документи на початок будівельних робіт; чому це будівництво не пройшло громадського обговорення з мешканцями», що проживають поруч, як це належить за законом?

Громадськість також цікавиться, яким чином і на підставі яких рішень міський військкомат та його територія з державним актом власності на землю опининилися в руках приватної структури, якій закони України не писані? В той час як працівникам Мукачівського військкомату не створено нормальних умов для роботи і план з мобілізації хронічно не виконується… Хто за це нестиме відповідальність?

Аварія, дочка... Чия?

Незважаючи на протести, забудовник продовжує вести будівельні роботи і 27.02.2015 року при проведенні земельних робіт пошкоджує підземний газопровід. Цей факт зафіксований аварійною службою газового господарства, а також органами УМВС та МНС. На місці була оперативно-слідча група, яка й зафіксувала факт пошкодження підземних газових комунікацій, було складено протокол.

Періодично після подібних кричущих інцидентів на місце незаконної забудови викликають міліцію, про що свідчать талони-повідомлення про внесення інформації до реєстру за ЄО тощо, але ніяких конструктивних дій, які б припинили це неподобство, не слідує.

Мешканці вкотре заявляють: на місці незаконного будівництва проходять важливі підземні комунікації тепло-, електро, водо- і газопостачання, тому це свавілля може призвести до катастрофи, яка торкнеться не тільки прилеглих споруд, а й усього міста, яке вже двічі потерпало від повені. Через нехтування правилами користування та експлуатації мережею міського водовідведення у підвалах будинків довгий час знаходилась вода, що вплинуло на фундаменти, при такому непроханому «сусідстві» вони взагалі складуться, як карткові будиночки. Бо засмічуються ливнестоки, які не передбачені для скидання і зливу в них відходів від кошерної кухні, раніше розташованої на цій території, та будівельного сміття, що в неймовірну спеку цього року призводить до розповсюдження різноманітних інфекцій.

Час іде, а влада ніяких позитивних рішень не приймає. Бо хіба можна вважати таким рішення виконкому від 26.08.15 року за №253, в якому вказується, що потрібно «Дочірньому підприємству «Стар» переглянути проект намірів забудови багатоповерхового житлового будинку по вул. Грушевського,18 у місті Мукачів у відповідності до вимог ДБН В.2.2-15-2005 (в частині обмеження поверховості), оскільки земельна ділянка розміщена в центральній частині міста в зоні регулювання забудови історичного ядра міста і потребує дотримання вимог історико-містобудівного обґрунтування» (ай-я-яй!!! — посварили пальчиком, щоб притупити увагу громадськості). Але ніяких реальних заходів для зупинення цього незаконного будівництва не відбувається, бо щодня з восьмої ранку до пізньої ночі будівництво йде своїм ходом.

Ця проблема вже вийшла за межі міста та області, бо історична перлина України Мукачiв належить усій країні, приваблює своєю архітектурою та самобутністю велику кількість і українців, й іноземців, які приїжджають на відпочинок у сонячне Закарпаття. І не може бажання іноземного власника приватної структури стояти над інтересами громади.