Колеса для посмішки

13.10.2015

Пересувну стоматологічну амбулаторію, оснащену за останнім словом техніки, одержала Черкаська обласна стоматологічна поліклініка. У кабінеті на колесах є навіть гаряча вода та рентген.

Такий подарунок, вартість якого сягає 500 тисяч гривень, черкащанам надіслала англійська благодійна організація «Реставратори посмішок». Доставив її особисто очільник цієї організації лікар Брендон Болл. З англійськими благодійниками черкаські стоматологи успішно дружать більше 13 років.

Це вже третя така амбулаторія від добродіїв із Туманного Альбіону. Перші дві обласна стоматологічна поліклініка одержала ще у 2002 та 2004 роках разом з необхідними інструментами. Загалом англійські благодійники витратили на всі три пересувні стоматологічні амбулаторії майже 2 мільйони гривень.

Як розповідає головний лікар обласної стоматологічної поліклініки Іван Коваленко, маршрут нового стоматологічного кабінету на колесах буде точно таким же, як і в двох попередніх — дорога до найвіддаленіших сіл області.

Досвід такої роботи у черкаських стоматологів чималий. Адже завдяки двом попереднім амбулаторіям вдалося оглянути та пролікувати більше 60 тисяч сільських жителів. «Люди з сіл не їздять до стоматолога в район, бо з багатьма населеними пунктами немає транспортного сполучення», — наголошує Іван Олексійович.

Тож пересувні амбулаторії, зазначає головний лікар, з весни і до пізньої осені надають безкоштовні стоматологічні послуги малозабезпеченим верствам населення у найвіддаленіших селах. Не було жодного дня, підкреслює, щоб стоматкабінети простоювали без роботи. А коли приїздять у село, то в першу чергу лікарі оглядають дітей.