Справа на мільйони

09.10.2015

Красиво залишити ФІФА, яка останніми місяцями по голову занурилася в корупційний скандал, у багаторічного президента цієї організації Йозефа Блаттера не вийшло. Пропрацювавши в Міжнародній футбольній федерації майже півстоліття, де в 1974 році 38-річний Зепп розпочав свою діяльність на посадi технічного директора, поважний швейцарець планував здати свій пост на позачерговому конгресі ФІФА, призначеному на лютий наступного року. Коли в травні антикорупційне розслідування, розпочате проти десятка високих футбольних функціонерів швейцарською прокуратурою, лише набирало обертів, подібне рішення Блаттера виглядало хорошим виходом із поганої ситуації.

Проте викривальні факти щодо брудної діяльності Міжнародної федерації футбольних асоціацій, які один за одним почали спливати на поверхню після старту розслідування, дали підстави футбольній спільноті вимагати негайної відставки Блаттера, якому вже не судилося провести на своєму президентському посту п’ятий термін поспіль. Але добровільно складати повноваження раніше окресленого терміну 78-річний функціонер ніяк не хотів. Не змогли підштовхнути Блаттера до виходу ані натяки серйозних спонсорів, котрі погрожували ФІФА розірванням багатомільйонних контрактів, ані прямі звинувачення швейцарських правоохоронців, які днями віднайшли докази нечесної гри й самого функціонера, якого звинуватили в дачі хабара очільнику УЄФА Мішелю Платіні, аби той у 2011 році «не заважав» Блаттеру спокійно пролонгувати своє перебування на посту президента ФІФА. Тоді Йозеф начебто й виправдання знайшов, пояснивши, що скандальні два мільйони швейцарських франків — то плата за виконану французькою легендою футболу в 1998—2001 році роботу за контрактом.

Однак у подібні байки мало хто повірив, зокрема й члени комітету ФІФА з етики, де позавчора вирішили відсторонити Зеппа Блаттера від виконання своїх обов’язків на 90 днів — на час проведення усестороннього розслідування. До слова, подейкують, що швейцарцеві «лояльність» Платіні коштувала значно більше — окрім одноразового двомільйонного переказу той щороку перераховував одному з головних своїх конкурентів 300-400 тисяч франків. Якщо вся ця історія виявиться правдою, то, не виключено, що й сам Платіні повторить долю Блаттера. Власне етичний комітет Європейського футбольного союзу вже розглядав можливість відсторонення свого шефа від керма задля прозорого вивчення існуючої проблеми. Водночас, на думку Платіні, він не робив нічого поганого, тому в даний момент йому не потрібно себе виправдовувати — процитувала свого керівника прес-служба УЄФА.

Варто нагадати, що не так давно представники етичного кабінету ФІФА підіймали ще одну досить чутливу для Блаттера тему, котра стосувалася нечесного виграшу Росією та Катаром права проведення чемпіонатів світу 2018 та 2022 років відповідно. Утім тоді, можливо, через зацікавленість головної особи ФІФА, ця справа далі світового «Дому футболу» не пішла. Як то буде цього разу, коли позиції Блаттера вже не такі потужні?