НОВИНИ ПЛЮС

06.10.2015

Був «Дельта-Банк»... Нема «Дельта-Банку»...

Нацбанк України за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізосіб ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Дельта банк». Як зазначає регулятор, «Дельта Банк» було віднесено до категорії проблемних у жовтні 2014 року, а 3 березня було прийняте рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

«Головною причиною віднесення «Дельта Банку» до категорії неплатоспроможних стало невжиття власником банку своєчасних дієвих і достатніх заходів для поліпшення фінансового стану банку та приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України», — йдеться у повідомленні НБУ. Раніше Мінфін та Нацбанк всебічно обговорювали плани реструктуризації банку та можливої участі держави в його рекапіталізації. «Але, враховуючи незадовільний стан активів банку, регулятор був змушений ухвалити рішення про визнання банку неплатоспроможним», — уточнили в НБУ.

За словами голови НБУ Валерії Гонтаревої, Національний банк уже очистив ринок від так званих зомбі-банків, де не було ніяких активів; прибрали з ринку банки-«мийки», які займалися відмиванням і переведенням грошей у готівку (їх уже вивели з ринку); провів діагностику і стрес-тестування найбільших банків у 2014 році, за результатами яких було проведено їх докапіталізацію.

І захисти нас від «Газпрому»!

НАК «Нафтогаз України» заплатить норвезькій компанії Wikborg, Rein & Co. DA Advokatfirma 2,5 млн. євро за захист інтересів у врегулюванні суперечки з «Газпром» у Стокгольмі. За інформацією НАКу, вибір цієї компанії був обумовлений її успішним досвідом ведення справ у сфері енергетики та природного газу в інтересах покупців енергоресурсів. Як відомо, Газпром «очікує, що Стокгольмський арбітраж винесе рішення з приводу спору між «Нафтогазом» і «Газпромом» про умови постачання російського газу в Україну за контрактом від 2009 року наприкінці червня 2016 року.

А тим часом Україна активно продовжує закачувати газ до підземних сховищ. Так, у вересні запаси газосховищ України поповнились на 1,2 млрд. куб. м блакитного палива, що на 30% більше за об’єми закачування в аналогічний період минулого року. Всього у поточному році в підземні сховища було закачано 8,2 млрд. куб. м блакитного палива. За оперативною інформацією Центрального диспетчерського департаменту оператора вітчизняної газотранспортної системи, станом на сьогоднішній ранок у вітчизняних газосховищах зберігається 15,8 млрд. куб. м палива.

«Росіяни, покиньте наші АЕС!»

Президент України Петро Порошенко підписав закони щодо припинення співробітництва з Росією у будівництві енергоблоків Хмельницької АЕС. Відповідна угода між Кабміном та урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків №3 та 4 Хмельницької АЕС була підписана 9 червня 2010 року в Києві та ратифікована Верховною Радою України 12 січня 2011 року. Втім, на думку експертів, угода була виписана тільки з урахуванням інтересів росіян, ставила нас у цілковиту залежність від «Росатому» і несла величезні загрози для розвитку вітчизняної атомної енергетики. Скасування угоди від уряду вимагали провідні експерти.