Оптимісти нервово закурили

06.10.2015
Оптимісти нервово закурили

Цьогоріч влада де-факто зупинила українські підприємства і нині намагається відшкодувати неотриманий прибуток. (з сайта meil.gov.ua.)

Реалії українського ВВП знову вразили експертів: виявилося, що, за підсумками нинішнього року, він упаде значно сильніше, ніж торік передбачали навіть найпесимістичніші аналітики. Ще у червні вітчизняні та міжнародні експерти сходилися на думці, що наш внутрішній валовий продукт «просяде» на 9%. Але тепер вони погіршили свій прогноз: падіння становитиме щонайменше 11-12%. І це далеко не факт, що за місяць-другий цей показник вкотре не зміниться. У гірший, ясна річ, бік!

Гірше, ніж сподівалися

Першим змінив свій надмірно оптимістичний прогноз щодо України Міжнародний валютний фонд. Цікаво, що у своєму звіті МВФ не скупиться на компліменти на адресу офіційного Києва. Мовляв, макроекономічна ситуація в Україні поступово стабілізується: обмінний курс залишається стійким, обсяг гривневих депозитів збільшується, інфляція сповільнюється. До того ж валові міжнародні резерви до кінця серпня зросли до 12,6 млрд. і надалі ще будуть підтримані угодою про валютний своп на 500 млн. доларів між Нацбанком України і Нацбанком Швеції.

Але, попри все це, до виходу із кризи нам ще далеко. «Проте падіння економіки країни в першому півріччі виявилося більш істотним, ніж очікувалося, у зв’язку з чим місія вирішила переглянути прогноз падіння економіки в 2015 році до 11%», — кажуть в офісі нашого найбільшого кредитора. Раніше він уже неодноразово погіршував прогноз нашого падіння. Так, ще у травні у Вашингтоні вважали, що цьогоріч наш ВВП упаде на 5,5%. Потім різко збільшили негативний прогноз — до 9%. Ну і днями — до мінус 11%.

Приблизно такої ж думки про наші блискучі перспективи дотримується і Світовий банк. Його прогноз падіння ВВП України у 2015 році — 12%. Про це повідомила економіст представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач. Її оцінка ситуації, назагал, не відрізняється від того, що бачить Міжнародний валютний фонд. Тобто тенденції на краще вони вбачають — і навіть більше, ситуація у найближчому майбутньому в нашій країні буде поліпшуватися. Але картинку нинішнього року суттєво зіпсувало падіння ВВП, яке ми допустили в першому півріччі.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева оприлюднила свій прогноз. Він — це дещо середнє між даними МВФ і Світового банку. Тож НБУ вважає: український внутрішній валовий продукт упаде на 11,6%. Таким чином, державний бюджет 2015 року чекають величезні труднощі. Адже його прораховували, як відомо, на оптимістичному сценарії розвитку економіки, тобто падінні ВВП на 5,5% та інфляції 26,7%. Ми ж отримаємо мінус 11-12% та інфляцію 44%.

Закрити цю дірку уряд, ймовірно, намагатиметься за допомогою іноземних кредитів. Таким чином, знову зростуть обсяги боргу — і проблема вийде на нове коло.

Хто винен і що далі?

Головним фактором падіння ВВП України в нинішньому році вітчизняні експерти називають владу. Зокрема, керівництво уряду та Національного банку. «Насамперед це політика Нацбанку, який вбиває економічне зростання України — і продовжує робити це зараз, — каже екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко. — Це відбувається тому, що банки перестали кредитувати. А якщо немає кредитів — не буде й економічного зростання. А уряд добиває це зростання непродуманою економічною політикою і відсутністю успіхів у боротьбі з корупцією: ці фактори призводять до того, що ми втрачаємо інвестиції. А, як відомо, саме кредити та прямі іноземні інвестиції є головними факторами економічного зростання. Існує ще й третій фактор: внутрішні накопичення і прибуток українських підприємств. Але понад половина з них на сьогоднішній день є збитковими, причому як державні, так і приватні».

Утiм такий загальнодержавний обвал, як би не парадоксально це звучало, дає шанс на зростання нашого ВВП у наступному році. І не тому, що в нас почала краще працювати економіка, а тому, що на тлі великого мінуса навіть дуже помірний рух уперед виглядає, мов стрибок тигра.

Тож майже всі вітчизняні та зарубіжні експерти сходяться на думці: у 2016-му ВВП України знову зростатиме. І країна спостерігатиме це дивовижне явище, від якого всі ми вже встигли відвикнути. Так, в офісі Міжнародного валютного фонду стверджують: зростання українського внутрішнього валового продукту у 2016 році становитиме 2%. «Цьому сприятиме відновлення довіри споживачів та інвесторів, поліпшення динаміки експорту і поступове пом’якшення умов кредитування», — дипломатично поставив необхідні умови перед українським урядом керівник місії МВФ в Україні Микола Георгієв.

Про деякі поліпшення економічної ситуації у нашій державі, які сприятимуть стабілізації динаміки ВВП, говорить і старший аналітик компанії «Альпарі» Вадим Йосуб: «Варто згадати про стабілізацію курсу гривні після шоку на початку нинішнього року, зниження девальваційних очікувань і, як наслідок, зростання банківських депозитів у гривні, — каже він. — Також маємо відновлення експорту сільськогосподарської продукції, насамперед до Європи і Китаю. І не можна оминути увагою досягнення угоди з кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього боргу».

Тож зростання нашого ВВП у наступному році очікує і Світовий банк. На думку Анастасії Головач, матимемо плюс 1%.

Але найбільшим оптимістом щодо наших майбутніх успіхів, безумовно, є очільниця НБУ Валерія Гонтарева. За її підрахунками, ВВП має зрости на цілих 2,4%. Цей прогноз, за її словами, треба ще узгодити з експертами Міжнародного валютного фонду, але методика розрахунків в Україні та МВФ практично однакова. Нинішнє ж падіння валового продукту Гонтарева називає статистичним фактом. «Адже економіка почала зростати, — каже вона. — А наступного року економіка зростатиме з першого кварталу». А тому, як вважає керівниця Нацбанку, зростання економіки одразу ж пожвавить банківський сектор, буде знижена ставка рефінансування, одночасно зменшуватиметься інфляція. Не шкодуючи рожевих фарб для своїх прогнозів, Гонтарева додає: «Інфляція вже через три роки становитиме 5% на рік. Зараз усім смішно чути цю цифру, але я переконана, що зможу тоді сказати про успішне виконання нашої місії».

Олександр Савченко каже: якщо цьогоріч ВВП упаде на 10%, то в наступному матимемо нульове зростання. Якщо ж падіння становитиме прогнозовані 11-12%, то можливе зростання — 1-2%. Щоправда, на його думку, такий стан справ для нашої країни є не успіхом, а крахом. «Для України такі показники є злочином, — стверджує експерт. — Кабінет Міністрів і Національний банк, які забезпечують зростання ВВП на 1%, мають йти у відставку негайно!».

А ТИМ ЧАСОМ...

Давайте ще трохи поговоримо!

Кілька днів тому в Києві завершила роботу місія Міжнародного валютного фонду, яка тривала з 22 вересня. Мета цієї роботи — вже другий перегляд програми розширеного фінансування ЕFF. Проте до конкретних результатів сторони не дійшли. Тож отримання чергового траншу кредиту «стенд-бай», імовірно, відтерміновується.

«Місія провела з владою конструктивні дискусії щодо заходів, необхідних для завершення другого перегляду програми в рамках угоди про EFF. Розуміння було досягнуто в більшості питань. Проте, оскільки владі все ще необхідно якийсь час для виконання всіх рекомендацій на 2016 рік, у найближчі тижні переговори продовжаться», — цитують ЗМІ слова керівника місії МВФ в Україні Миколи Георгієва.

Робота експертів МВФ низового рівня у Києві ніколи не йшла гладко. Так, у рамках першого перегляду програми EFF місія МВФ працювала в Києві з 12 травня по 11 червня. Спочатку планувалося, що її робота завершиться наприкінці травня — початку червня, щоб до кінця червня могло бути прийнято рішення про виділення другого траншу за програмою EFF. Однак про узгодження на рівні експертів питання про перший огляд програми було оголошено тільки на початку липня.

У цілому схвалена в березні цього року чотирирічна програма розширеного фінансування EFF загальним обсягом 17,5 млрд. доларів передбачає виділення МВФ Україні в 2015 році чотирьох траншів. Перший транш у розмірі 5 млрд. доларів уже виділено. Розмір решти становитиме понад 1,7 млрд. доларів. У наступні три роки планується виділяти по чотири транші щорічно, розмір кожного — 620-630 млн. доларів.