Обгоріла Мельпомена

30.09.2015
Обгоріла Мельпомена

На щастя, фасад Черкаського драмтеатру практично не постраждав від пожежі. (автора.)

На Черкащині створено благодійний фонд «Черкаський театр», який має акумулювати всі добровільні внески на відбудову зруйнованого пожежею приміщення Черкаського драмтеатру імені Тараса Шевченка. Нагадаємо, «червоний півень» вдерся до театру 1 липня, про що «УМ» розповідала. Тоді було зруйновано двісті квадратних метрів покрівлі театру та глядацьку залу на шістсот місць.

Спочатку — дах і вікна

Аби відремонтувати будівлю театру, що розташована в центрі Черкас, на бульварі Тараса Шевченка, за підрахунками фахівців, необхідно 83 мільйони гривень. Ці кошти вирішено збирати, як кажуть, з миру по нитці не лише з державного, обласного, міського бюджетів та бюджетів усіх рівнів Черкаської області, сюди плюсуватимуть і внески до щойно створеного благодійного фонду.

Як повідомила «УМ» директор Департаменту фінансів Черкаської облдержадміністрації Наталя Кравченко, з обласного бюджету на потреби драматичного театру було виділено 350 тисяч гривень. Ці кошти були передбачені на першочергове забезпечення активної роботи колективу театру — на купівлю пального та придбання музично-акустичної апаратури.

Ще 300 тисяч гривень, зазначає пані Наталя, виділено на проектно-кошторисну документацію для реконструкції приміщення театру. Також на останній сесії обласної ради депутати проголосували, аби спрямувати погорілому театру ще 1 мільйон гривень з обласного бюджету.

У драмтеатрі кажуть, що за ці кошти планується передусім зміцнити другий поверх, накрити дах та замінити вікна.

Театр живе

А тим часом колектив театру після відпустки розпочав свій новий театральний сезон. Для цього місто виділило йому новий майданчик у міському Будинку культури імені Івана Кулика. Також свої вистави колектив показує глядачам і на сцені обласної філармонії. Окрім цього, успішно гастролює.

Останньою поїздкою театралів була подорож до Рівного. Черкаські актори вдячні колегам Рівненського обласного драматичного театру та його директору — художньому керівнику Володимиру Петріву — за підтримку. Тож на тамтешній сцені черкащани показали «Кайдашеву сім’ю», «Хто в домі господар», «Сад Гетсиманський» та «Думу про братів Неазовських».

Загалом минуле літо для театрального колективу Черкаського драмтеатру було надто важким. І не лише через спопеляючу пожежу в приміщені рідного театру, що стало справжнім ударом для усіх. А ще й тому, що вслід за пожежею тут спалахнуло справжнє повстання проти художнього керівника театру Сергія Проскурні, якого, як стверджують актори, їм нав’язала стара влада.

Кілька разів колектив збирався на загальні збори і голосував за те, аби режисер, який більше часу проводить у Києві, пішов геть. Коли й це не дало результатів, актори вдалися до пікетування останнього засідання сесії обласної ради. Вони зайшли у зал із плакатами «Ми готові до театрального Майдану!» та «Вишліть Проскурню на Банкову назавжди!».

Їх почули. І Сергій Проскурня таки написав заяву на звільнення.

Буде вистава і на рідній сцені

Водночас добитися поновлення на роботі директора театру Володимира Осипова, якого на початку вересня звільнило управління культури Черкаської облдержадміністрації, колектив поки не зміг. Як пояснили акторам у владних кабінетах, директор відсторонений на період слідства.

Колектив театру обурений таким рішенням. Бо, як наголошує актор Олександр Гуменний (на загальних зборах колективу його обрано головою благодійного фонду «Черкаський театр». — Авт.), на відміну від вічно відсутнього режисера Сергія Проскурні, директор театру Володимир Осипов завжди був із колективом і робив усе необхідне для його роботи.

Свою незгоду з відстороненням від роботи директора театру колектив озвучив уже й голові Черкаської облдержадміністрації Юрію Ткаченку.

У такому кардинальному рішенні управління культури ОДА щодо пана Осипова, переконані в театрі, «стирчать руки» колишнього худрука та його впливових друзів. Актори кажуть, дивно виглядає й те, що зроблено це лише у вересні.

Не менше здивований своїм відстороненням і сам Володимир Осипов. У наказі, пояснює пан директор, ідеться про те, що через невиконання вимог протоколу засідання обласного оперативного штабу з координації роботи з безпеки громадян із захисту об’єктів інфраструктури й сталася пожежа. А коли в травні проходило засідання того штабу, то йому навіть не дали прозвітувати про технічне обстеження театру та пояснити, що для виконання поставлених вимог потрібні кошти, а їх у театру не було. І не з вини театру.

Поки що виконання обов’язків директора театру покладено на заступника Євгена Сіліна.

Тим часом точних причин пожежі — а минуло вже понад два місяці — досі не з’ясовано. Офіційно існує дві версії — чи то підпал, чи то несправна проводка. Хоча в неофіційних розмовах експерти схиляються до першої.

Проте самі актори, не зважаючи ні на що, не опускають рук. Уже 4 жовтня на Театральній плащі перед будівлею рідного драмтеатру вони організовують для черкащан благодійний концерт «Нова театральна історія». Початок його заплановано на 17. 30. Усі кошти від цього заходу вони спрямують до благодійного фонду «Черкаський театр».

«Виступатимуть не тільки наші актори. Підтримати театр прийдуть і такі відомі у місті колективи, як гурти «Ефект метелика», «Спів братів» та хореограф Максим Оробець зі своєю студією», — підсумовує «УМ» Роман Бурлаков, заступник голови правління благодійного фонду «Черкаський театр».

Він наголошує: цим концертом колектив театру хоче показати черкащанам, що він живе і працює навіть за тієї важкої ситуації, яка волею долі склалася. І сподівається, що після цього рух коштів на благодійний рахунок стане інтенсивнішим. Прийде час, коли колектив драмтеатру покличе черкащан на виставу, яку показуватиме на рідній сцені.

І наостанок, якщо ви маєте змогу допомогти Черкаському театру, то кошти можна перераховувати на благодійний рахунок. Гривневі банківські реквізити фонду:

Отримувач: Благодійна організація «Благодійний фонд «Черкаський театр»

Код ЄДРПОУ: 39938661, Рахунок отримувача: № 26003287821

Банк отримувача: АБ «УКРГАЗБАНК», МФО: 320478