З вилами проти комбайнів

30.09.2015
З вилами проти комбайнів

Люди не вірять, що отримають гроші за користування паями, якщо з поля вивезуть урожай.

Вийти в поле, образно кажучи, «з вилами» жителі села Незабудине Солонянського району були змушені після того, як помітили, що соняшник у полі, яке складається з їхніх паїв, стали збирати невідомі комбайни. До цього люди безрезультатно намагалися протягом тривалого часу дізнатися, коли ж їм буде виплачено обіцяні гроші за користування паєм. До того ж і реального господаря своїх паїв вони знали, швидше, умовно — немовби рідний брат нині діючого нардепа від колишньої Партії регіонів. Але і той на людські очі не з’являється.

У багатьох же селян навіть немає належно оформлених договорів оренди їхніх паїв. Але й ті, хто такі договори має, не можуть знайти відповідальних осіб, з якими можна було б про щось конкретно розмовляти.

Колись на цих землях господарював підприємець iз місцевих. Але влітку 2013-го його поля з селянськими паями оточили численні озброєні молодики. Зрештою, чоловік той опинився у слідчому ізоляторі, а вирощений ним урожай зібрали інші. Відтоді немовби власники змінювалися, а селяни не можуть второпати, у якому правовому статусі вони нині перебувають. І найголовніше — уяви не мають про те, з ким свої проблеми, а саме — щодо виплат за паї, слід вирішувати.

Отож доведені до відчаю люди просто на полі заблокували два комбайни і вже завантажений соняшником автомобіль. І ночують біля них уже шість ночей поспіль.

Прибулий на місце події заступник голови Солонянської райдержадміністрації Василь Федорчук лише розвів руками. Мовляв, у них немає нині владних важелів для того, щоб розібратися з кожним клаптиком землі, отримати чітку і зрозумілу інформацію про те, де і хто є реальним, а не удаваним господарем. Навіть виконати вимогу про надання земельних ділянок воїнам, які повернулися із зони АТО, за такого кавардаку архіскладно.

«Ми здаватися не збираємося, бо ця земля — наша єдина годувальниця», — запевняють, у свою чергу, повсталі селяни. І мають намір блокувати техніку в полі й надалі. Адже мають усі підстави вважати: якщо урожай вивезуть із поля, то своїх виплат вони ще довго не зможуть побачити.