«А льон цвіте, синьо-синьо», — співається у відомій пісні. Однак льон має не тільки гарний цвіт і надихає митців — ця рослина володіє чудодійними властивостями, може зцілювати і оздоровлювати організм.
«Насіння льону — ефективний антиоксидант і антитоксин, має виражену протиалергійну дію, пригнічує розмноження хвороботворних бактерій та вірусів, які активізуються у холодну і сиру погоду», — розповідає столичний дієтолог Оксана Скиталінська.
Дуже корисне насіння для печінки: захищає клітини від старіння, ожиріння (стеатозу), запалень, проникнення вірусів. Особливо доречний льон для жінок: нормалізує активність жіночих статевих гормонів, запобігаючи гормональним порушенням. А також, наголошує пані Оксана, насіння льону є ефективним онкопротектором, тобто запобігає розвитку ракових недуг, особливо гормонозалежних пухлин (молочної залози, яєчників, а в чоловіків — простати).
— Льон — чудовий антигіпоксант: покращує доставку кисню до клітин, запобігаючи таким чином передчасному старінню всього організму, — продовжує лікар. — І допомагає схуднути, адже, по-перше, добре тамує голод, а по-друге — стимулює використання жиру з жирових «депо».
Лікує хвороби шлунка та кишечнику — має обволікаючу дію. Очищує нирки, справляє легкий сечогінний ефект. А також ефективно усуває запори, зменшує аутоінтоксикацію.
Цікаво, що льон, окрім іншого, ще й корисний для легенів: допомагає очищувати дихальні шляхи. Він необхідний для здоров’я серця та судин (запобігає і сприяє в лікуванні артеріїтів, варикозної хвороби). Дієтолог обов’язково радить вживати його людям, які мають проблеми з хребтом, суглобами та зв’язками.
Тим, хто дбає про красу, льон — незамінний продукт. Він робить шкіру гладкою, без почервоніть, лущень та сухості. Адже насіння багате цілющими рослинними Омега-3 жирами.
— Зрештою, це просто смачно: насіння має смак горіха, його приємно жувати, — додає лікар. І радить перед вживанням замочити насіння у воді або щоранку готувати собі кашу: 1-2 столові ложки дрібних вівсяних пластівців та столову ложку насіння льону залити холодним молоком, накрити кришечкою і дати настоятися щонайменше 15 хвилин. Потім додати (за бажання) трохи меду, ягід, нарізаних або тертих фруктів. Та із задоволенням з’їсти цей корисний сніданок.
Щоб відчути всі корисні ефекти насіння льону, треба набратися терпіння: вони відбуваються поступово. Перші помітні зміни в організмі можна відчути через місяць, каже фахівець. І додає: насіння дуже поглинає воду, тому водночас потрібно більше пити рідини.