Найшла коса на бурштин

25.09.2015
Найшла коса на бурштин

Бурштинові війни у волинських лісах. (УМВС Волинської області.)

Поки держава дуже мляво намагається ввести бурштинову проблему в правове русло, наступ нелегальних копачів сонячного каменю набирає таких масштабів, що впоратися з цим не можуть ні влада, ні правоохоронці. Події останніх кількох днів на Волині — яскраве тому свідчення. 22 вересня у ліси Маневиччини заїхало понад півтисячі копачів із сусідніх областей. Міліціонерів, які приїхали на виклик, вони просто вигнали з лісу. Викликана на підмогу Національна гвардія теж не ризикнула загострювати ситуацію й відступила...

Поки силовики області разом iз владою вирішували, як діяти далі, до бунту бурштиностарателів, які приїхали з Рівненщини, Житомирщини і Львівщини, приєдналися кількасот місцевих мешканців. Вони перекрили дорогу й почали вимагати допустити їх до лісу, завдяки якому виживають. Те, що після цього «виживання» у їхніх лісах не залишиться нічого живого на десятиліття, людей, схоже, геть не бентежить. Хоча прокурор області Дмитро Чепіжак повідомив, що організували видобуток каменю у волинських лісах не місцеві. Їх особи встановлено, у деяких проведено обшуки. За неофіційною інформацією, до бурштинових наскоків на Волинь нібито причетний один із львівських кримінальних авторитетів. Аби викурити міліціонерів та нацгвардійців iз блокпостів, бунтівники створили димову завісу. Переговори з головою ОДА Володимиром Гунчиком, який виїхав у зону конфлікту, нічого не дали. Понад 500 правоохоронців із п’яти областей довелося задіяти для того, аби нелегальні копачі зрозуміли безперпективність своїх домагань. До охорони лісу долучилися 250 громадських активістів. Частина шукачів сонячного каменю повтікала ще вночі. До ранку майже три сотні машин поїхали із зони конфлікту. Наступного дня лісівники оцінили масштаби збитків, завдані цим «десантом»: понівечено 15 гектарів лісу, збитків завдано на майже 500 тисяч гривень. Міліціонери затримали 20 автомобілів із бурштином та 40 чоловік.

Не стихали розбурхані бурштинові пристрасті й надалi. 23 вересня люди знову перекрили дорогу, стали вимагати зустрічі з очільником області. Вони перепинили автомобіль голови ОДА та автобус, в якому їхали журналісти. Вимога одна — дати їм дозвіл на видобуток бурштину. Володимир Гунчик намагався пояснити людям, що цивілізований вихід із цієї ситуації є: місцеві старателі можуть бути працевлаштовані в обласному комунальному підприємстві «Бурштин Волині», яке мають намір створити в області. І тоді копатимуть камінь на цілком законних підставах. Але селяни не погодилися на такий варіант, бо вважають, що розробляти поклади бурштину довкола їхніх сіл вони мають право самі. Їх найбільше обурює те, що минулоріч у їхніх лісах так само добували камінь невідомі у камуфляжній формі з нашивками добровольчих батальйонів і зі зброєю в руках, і міліція чомусь нікого не чіпала й не розганяла. Після емоційного діалогу та словесних перепалок двом сотням правоохоронців довелося пробивати коридор, аби вивести керівників області та пресу з розлюченого натовпу. Ліс по периметру оточений міліціянтами, лісниками та громадськими активістами. Чоловіків, яких застають у лісі, змушують закопувати глибоченні ями, залишені нелегальними копачами. А біля села Вовчицьк по обіді старателі прорвалися крізь охорону з числа бійців добровольчих батальйонів, автомайданівців і самоборони. Отож конфлікт може вибухнути знову й стати некерованим. Вирішити проблему нелегального видобутку бурштину у такий спосіб навряд чи вдасться. Міліціонерів на всі ліси не вистачить. Голова Волинської ОДА повідомив, що він готуватиме звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Президента, аби законодавчо врегулювати цю проблему. Він вважає, що треба також посилити відповідальність за незаконний видобуток бурштину.

P.S.

На момент, коли верстався цей номер, ситуація в гарячому бурштиновому районі стабілізувалася. Працівники міліції під час проведення операції затримали до 80 десятків старателів, майже всі вони — мешканці сусідніх областей. Встановлюють коло осіб, причетних до організації нелегального видобутку бурштину. Днями має відбутися сесія Маневицької районної ради з цього питання. Завдання на сьогодні — ввести неконтрольований процес видобутку бурштину в правове русло, щоб і селяни поліських сіл, які не мають заробiтку, мали від того вигоду, і держава, i не наживалися кримінальні елементи та ті, хто їх кришує.