Утекти від утоми...

16.09.2015
Утекти від утоми...

Робота та «нагальні справи» нікуди не втечуть, а занедбане здоров’я відновлювати важко... (з сайта vidomosti-ua.com.)

Ще кілька десятиліть тому про синдром хронічної втоми не говорили ні лікарі, ні науковці — здавалося, що такої проблеми не існує взагалі. Як це можна — хворіти «від утоми»? Адже втомлюються всі. Але насправді хронічне знесилення — вкрай підступний симптом. 40 мільйонів людей у світі так чи інакше потерпає від нього. Синдром хронічної втоми (СХВ) має здатність сезонно посилюватися (наприклад, восени), і подолати прикрі наслідки недуги (нині медики вже не відмовляються класифікувати проблему саме як хворобу) самотужки доволі складно...

Як білка в колесі....

— Засилля комп’ютерних технологій, «суцільні» телефонні розмови, небажання (або й нездатність) відключитися від цих досягнень цивілізації бодай на якусь годину робить свою справу, — розповідає столичний лікар-терапевт Марія Світловська. — Людина стає заручником прогресу і хронічного поспіху: робота — дім — супермаркет — робота... Людина добровільно бере на себе все дедалі більше зобов’язань: додаткові приробітки, «вовка ноги годують», а на відпочинок часу майже не залишається... Відтак не може розслабитися, забути про «вічні» проблеми — навіть під час сну. Виникає безсоння, дратівливість, перепади настрою, хронічна втома.

За словами лікаря, багато хто добровільно потрапляє у пастку хронічної втоми, хоча й не підозрює, звідки проблема. Прагнення кар’єрного зростання за будь-яку ціну, гроші (адже що більші запити, то й еквівалент витрат зростає) — і людина крутиться як білка в колесі. І потрапляє у замкнене коло, коли про відпочинок уже навіть не йдеться. «Нині про хронічну втому говорять багато, але не всі й не завжди сприймають її всерйоз, — наголошує лікар. — Дехто з моїх колег і досі скептично говорить про цей діагноз. А наслідки такого «хронічно втомленого» стану дуже серйозні: погіршення імунітету, психічні розлади, навіть онкологія, що здатна розвинутися на тлі постійного фізичного і психологічного виснаження».

Робота нікуди не втече — здоров’я наздогнати важче

Людина, яку зачепив СХВ, найчастіше нарікає на слабкість, апатію, недосипання, не може сконцентруватися на роботі. У неї також погіршується пам’ять, зменшується увага, уповільнюється мозкова діяльність. У когось симптоматика розвивається повільно й особливо не докучає довгий час, а комусь стає зле досить швидко.

— Щойно виникли проблеми і підозри на синдром хронічної втоми, необхідно відразу звертатися по допомогу лікаря, — радить Марія Світловська. — Насамперед необхідно дати організму відпочинок. Адже якщо не звернути увагу на перші симптоми, невдовзі з’явиться невмотивована агресія, тривожність, безпричинний страх і тремтіння рук, неспокійний сон. Звідси кілька кроків до депресії і навіть психічних проблем. Аби уникнути таких катастрофічних наслідків, за будь-яких умов — просто беріть відпустку і «відключайтеся» повністю від проблем. Робота та «нагальні справи» нікуди не втечуть, а занедбане здоров’я відновлювати важко.

Лікар радить кілька шляхів виходу з ситуації. Наприклад, можна спробувати масаж, оздоровчу гімнастику, медитацію, дуже допомагають заняття з йоги. Необхідно також подбати про харчування: раціон має бути насиченим вітамінами і мікроелементами. У разі потреби варто порадитися з психологом.

Обережно із заспокійливими!

Хронічна втома відчутно посилюється після фізичного і розумового навантаження. Основна ознака недуги — відчуття постійного виснаження, слабкість, яка з’являється після звичної роботи (раніше людина цього за собою не помічала). Причиною СХВ лікарі вважають також вірусні інфекції і стреси. Підтвердити діагноз часом непросто: медики й досі не дійшли спільного знаменника щодо діагностики і лікування хронічної втоми. Полегшення симптомів захворювання і є основною терапією недуги.

— Часто при подібних симптомах призначають заспокійливі ліки. Але з такими препаратами слід бути обережними. Організму, навпаки, необхідно «зібратися з силами», а заспокійливі ще більше розслабляють, — зауважує пані Марія. — При надмірному нервовому збудженні допоможуть рослинні чаї — з м’ятою, мелісою, а також настоянка валеріани — курсом два тижні, по півсклянки тричі на добу за півгодини до їди.

І найголовніше: не пускайте все на самоплив і порадьтеся з досвідченим фахівцем. Тільки так зможете швидко та ефективно позбутися цього надокучливого симптому.

ДОВІДКА «УМ»

Уперше синдром хронічної втоми описав американський психіатр Ендрю Ллойд 1984 року. Доти захворювання просто констатували як певний стан, що полягає у підвищеній утомлюваності, поганому настрої, зниженому імунітеті, надмірній дратівливості, поганому сні, зниженні працездатності, погіршенні пам’яті.

 

ВАЖЛИВО!

Аби організм міг швидше подолати СХВ, лікарі радять займатися спортом, чергувати розумову працю з фізичною. Не відкладайте відпустку, мандруйте. З ліків при хронічній утомі варто застосовувати адаптогени: екстракти ехінацеї, лимонника, женьшеня. А також доповнювати щоденний раціон лимоном, курагою, ізюмом, гранатом. Не обійтися також без комплексних вітамінів та мікроелементів.

 

У ЗОНІ РИЗИКУ

За спостереженням лікарів, найчастіше СХВ вражає представників найбільш нервових професій — лікарів, шахтарів, журналістів. У зоні меншого емоційного ризику — продавці, банкіри, вчителі, інженери, бухгалтери, листоноші. А найспокійніші професії — у священиків, астрономів, бібліотекарів та музейних працівників.