Двома різними колонами

16.09.2015
Двома різними колонами

У нинішньому сезоні принципової баскетбольної дуелі мiж «Будівельником» i «Хіміком» може й не бути. (з архіву «УМ».)

Після приходу на пост президента Федерації баскетболу України Михайла Бродського у цьому господарстві з’явилися нові правила гри, прийняти які, схоже, поспішають далеко не всі дійові особи. Про назріваючий конфлікт інтересів усередині вітчизняної баскетбольної спільноти можна було запідозрити майже одразу після обрання Бродського президентом ФБУ, коли тісно пов’язані з ним «Черкаські мавпи» заявили про свій добровільний вихід зі складу Асоціації баскетбольних клубів України «Суперліга», під егідою якої, нагадаємо, останніми роками проходив чемпіонат країни серед чоловіків.

За часів Олександра Волкова ФБУ та АБКУ координували свої зусилля — федерація делегувала останній права на проведення ЧУ. Нині ж Михайло Бродський каже, що співпрацювати будуть лише тодi, коли АБКУ розрахується з арбітрами та комісарами за минулий чемпіонат, а також залагодить спірні грошові питання між гравцями та клубами-учасниками «Суперліги». Іншими словами, Асоціація баскетбольних клубів має прийняти правила гри нового шефа українського баскетболу.

Утім станом на вчора, коли, власне, спливав оголошений ФБУ термін подачі клубами заявок на участь у ЧУ, компромісу між конфліктуючими сторонами досягнуто не було. Тож не виключено, що в країні можуть пройти два паралельні турніри: один — під егідою ФБУ, інший — під прапором АБКУ, яка ще 22 липня постановила провести новий ЧУ за участі десяти команд. До вечора 15 вересня одразу шість клубів «суперліги», що грали в попередньому ЧУ, — «Будівельник», «Дніпро», «Дніпро-Азот», «Говерла», «Київ» та «Політехніка» — не підтвердили своєї участі в майбутній національній першості. У той же час ФБУ повідомила, що бажання зіграти в чемпіонаті офіційно засвідчили кременчуцький «Кремінь», київське «Динамо», криворізький «Кривбас», БК «Запоріжжя», а також новостворений клуб з Одеси, яким опікуватиметься знаний Вадим Пудзирей. Окрім того, гратимуть у цьому турнірі «Черкаські мавпи» та чинний чемпіон країни — «Хімік», який, заявившись у єврокубки, зобов’язаний виступати в змаганнях під егідою національної федерації.

Як видно, переважна більшість «делегатів» майбутнього чемпіонату країни — майже невідомі широкому загалу колективи. А навколо столичного «Динамо» взагалі розгортається дуже цікава історія. Президент однойменного футбольного клубу Ігор Суркіс уже заявив, що у нього є патент на легендарний бренд, тож він проти, аби в чемпіонаті країни з баскетболу змагалася команда з подібною назвою.

Своє невдоволення організацією нового чемпіонату України висловив і керівник «Будівельника». В інтерв’ю сайту ua.tribuna.com Богдан Гулямов звинуватив ФБУ у відсутності чітких норм і правил, які не дозволяють йому прийняти зважене рішення щодо участі у майбутньому турнірі. «Не можна перетворювати процес на пародію, коли відсутні навіть елементарні правила ліцензування гравців. Не передбачено жодних рамок, в які треба вписуватися командам, починаючи з нижньої планки бюджету і закінчуючи кадровим, ресурсним і інфраструктурним потенціалом», — каже Гулямов.

Президента «Будки» не влаштовує, що ФБУ досі не представила клубам регламент та формат майбутніх змагань. «Це неправильно — у мене клуб-бренд, ми в такі ігри не граємо. Нам потрібна чіткість і ясність на мові документів, перш ніж ми сядемо, зважимо і приймемо якесь рішення», — наголошує керівник найтитулованішого клубу країни, який, до слова, досі не розрахувався з колишніми гравцями.