Благi намiри корупцiйними схемами вимощенi

15.09.2015

Не встигли українці оговтатися від нових цін на газ, як уряд оголосив про підвищення цін на електрику та анонсував сезон iз холодними батареями.

Новина про те, що з 1 вересня  майже на чверть зросте плата за електроенергію,  стала ще одним елементом «шокової терапії» для українців. Адже минулої зими багато хто вже рятувався від холоду не ледь теплими батареями, а електрообiгрiвачами.

Опозиційний блок вирішив боротися через суд за скасування цієї грабіжницької для людей постанови Кабміну, і 11 вересня подав апеляційну скаргу на рішення Окружного адмінсуду щодо скасування підвищення комунальних тарифів на газ.

«Ми не припинимо боротьбу і не залишимо киян беззахисними перед жадібністю комунальних монополістів. У березні тарифи були підвищені відразу на 280%, і влада так і не надала жодного пояснення щодо їх обґрунтованості. Підстав для такого різкого підвищення тарифів не було», — сказав голова Київської міської організації Опозиційного блоку Олександр Пузанов.

На його переконання, на такий крок Кабмін пішов з єдиною метою — «залатати дірки» в бюджеті «Нафтогазу України».

«Фактично влада вкотре намагається вирішувати власноруч створені проблеми за рахунок простих людей. Ми вимагаємо визнати нові тарифи на газ незаконними і будемо домагатися їх скасування. Тарифи необхідно встановити на рівні, який буде прийнятним для населення», — підкреслив Пузанов.

Голова київської організації ОБ нагадав: раніше опозиція на підтримку київського пенсіонера Івана Заброди подала до суду позов щодо скасування березневої постанови Національної комісії, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, щодо встановлення тарифів на газ для населення. Єдине джерело доходів 72-річного чоловіка — пенсія в  1498 грн. Тобто взимку, щоб обігріти свою домівку за новими тарифами, він буде змушений заплатити 1400 грн.

Субсидії, які влада називає панацеєю для вирішення цієї проблеми, абсолютно її не вирішують, наголосив Олександр Пузанов. Адже, по-перше, їх дуже важко отримати — черги величезні й не вистачає навіть персоналу, який займається їх оформленням. По-друге, уряд через виділення субсидій фактично підтримує монополістів за рахунок бюджету.

«Держава встановлює неадекватні тарифи, за якими люди мають платити приватним компаніям. У населення грошей на це немає, отже держава доплачує цим монополістам з державного бюджету. Тобто кінцевими одержувачами такої субсидії є не люди, а компанії, які працюють за завищеними тарифами», — пояснив Пузанов.

Опозиційний блок хоче зламати цю корупційну схему — і неодмінно зробить це, наголосив політик.