НОВИНИ ПЛЮС

11.09.2015

А тепер — Полторак, Муженко і Ляшко

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти військового керівництва ЗСУ за нібито обстріли жителів на окупованих територіях Донецької області. Зокрема, проти міністра оборони Степана Полторака, начальника Генштабу Віктора Муженка, командира Сухопутних військ ЗСУ Анатолія Пушнякова, командувача Нацгвардії Миколи Балана «та інших невстановлених осіб з числа військовослужбовців Збройних сил та Нацгвардії». СК РФ звинувачує їх у «скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 356, ст. 357 КК РФ (застосування заборонених засобів і методів ведення війни і геноцид)».

На думку російських слідчих, у період вiд 31 травня до 1 вересня 2015 невстановлені особи з числа військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії «з метою знищення національної групи російськомовного населення, що проживає на території самопроголошеної «ДНР», здійснили прицільні артилерійські обстріли з важких видів озброєння (калібру не менш як 122 мм) об’єктів цивільної інфраструктури, які не є військовими цілями в населених пунктах республіки».

Водночас СК РФ порушив кримінальну справу і проти лідера Радикальної партії Олега Ляшка, якому інкримінують створення батальйону «Азов» та викрадення і катування жителя Маріуполя. Щодо мотивації порушення кримінальних справ СК РФ зазначає, що керувався частиною 3 статті 12 КК РФ, «яка дає право залучати іноземних громадян, які вчинили злочин поза межами Російської Федерації, до кримінальної відповідальності у випадках, якщо злочин спрямований проти громадянина РФ». Про українських політв’язнів у цьому контексті чомусь не йдеться.

Царевич позбавили посади, а Лукаш оголосили в розшук

Одіозну суддю Оксану Царевич на два місяці таки відсторонили від виконання обов’язків. Таке рішення ухвалила Вища кваліфікаційна комісія суддів, повідомляє прес-служба комісії. Нагадаємо, що Царевич була однією із суддів, які виносили свідомо неправомірні рішення щодо активістів «автомайдану» на базі сфальсифікованих даішниками протоколів. Справа стосувалася поїздки понад 1,5 тисячi людей у Межигір’я наприкінці грудня 2013 року.

11 березня Вінницький міський суд обрав запобіжним заходом для Оксани Царевич особисті зобов’язання строком на два місяці з необхідністю носити електронний браслет. Втім у липні Царевич знову приступила до роботи.

У розшук оголошено і екс-міністра юстиції Олену Лукаш. Колишню соратницю Віктора Януковича звинувачують за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (присвоєння, розтрата чи заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем).

Уряд чекають зміни?

Політолог Вадим Карасьов анонсував відставку міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. «Доля міністра вирішена і його відставка навіть не обговорюється. Тому головна тема обговорення — кандидатура нового міністра», — зазначив Карасьов. За його словами, нині розглядають дві кандидатури — заступника очільника фракції БПП Ігоря Кононенка та голови парламентського комітету з питань транспорту Ярослава Дубневича.

Водночас Карасьов зазначає, що «є домовленість про відставку ще низки міністрів, із якими Яценюк так і не зміг спрацюватися. Щоправда, в головному проханні Прем’єру відмовили — міністр палива й енергетики Демчишин залишається, хоч би як хотілося Арсенію Петровичу поміняти куратора галузі», — повідомив Карасьов.