Нові податки — крок до колапсу країни

11.09.2015
Нові податки — крок до колапсу країни

Під час засідання тіньового уряду.

Податкова реформа, яку проводить влада, може остаточно добити економіку нашої країни і повністю загнати її в тінь. Про це йшлося на черговому засіданні опозиційного уряду.

«Оподаткуйте ще й повітря»

Опозиційний уряд під керівництвом тіньового прем’єра Бориса Колеснікова жорстко розкритикував проект урядової податкової реформи. «Ми повинні жорстко відповісти на спроби влади обібрати людей до нитки. Цинічна влада робить це, не знижуючи державних витрат на утримання насамперед самих себе. А це неприпустимо», — наголосив опозиційний прем’єр. За його словами, не можна вводити нові податки в країні, де фактично немає економіки, де стрімко знижується ВВП. «За півтора року було введено 12 додаткових податків і зборів! Наприклад, податок на відсотки з депозитів, податок на пенсії... І якщо так буде й далі, ніхто в Україну вкладати не буде», — підкреслив опозиційний прем’єр.

Борис Колесніков розкритикував також й ініціативу влади підняти ставку податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до 20%. «Тобто прості громадяни повинні заплатити на 5% більше, ніж платять зараз. При 47% тіньової економіки, за офіційними підрахунками, підвищити ПДФО — це повністю загнати зарплати в тінь», — пояснив опозиційний прем’єр. Він нагадав, що в 2003—2004 роках Україна відмовилася від прогресивної системи оподаткування і запровадила єдину ставку — 13%. Це, за словами тіньового прем’єра, допомогло подвоїти надходження до бюджету від податку на доходи фізичних осіб.

Міністр фінансів опозиційного уряду Віктор Скаршевський, у свою чергу, зазначив, що репресивна податкова політика нинішньої влади карає тих, хто заробляє гроші та створює робочі місця. «Внаслідок введення нових податків і зборів, а також підвищення податкових ставок у бізнесу і громадян у 2015 році влада додатково відбере більш як 52 млрд. гривень», — зауважив він. Тіньовий міністр нагадав, що така податкова політика за півтора року призвела до банкрутства підприємств, скорочення зайнятості, збільшення безробіття і різкого зниження рівня життя населення, а також до зростання тіньової економіки.

З тим, що податкова реформа в нинішньому вигляді лише погіршить життя громадян та економічне становище країни в цілому, погоджується й опозиційний віце-прем’єр з питань соціальної політики та пенсійної реформи Наталія Королевська. «Вона нагадує реформи синьйора Помідора. Кабмін, як у казці про Чипполино, хоче оподаткувати повітря», — сказала тіньовий міністр. На думку Наталії Королевської, якщо влада дійсно хоче подолати економічну кризу, вона повинна надати бізнесу більш привабливі податкові умови, ніж в інших країнах. «Це — і створення зони пріоритетного розвитку, і введення пільгового оподаткування, і надання державної підтримки и стимулів для розвитку», — зазначила вона.

Які квартири і будинки не повинні оподатковуватися

В опозиційному уряді пропонують повернутися до 13% єдиної податкової ставки, але за умови, щоб її платили всі без винятку. «Якщо з 20 мільйонів працездатних громадян усі платитимуть по 13%, цього цілком вистачить, щоб зарплати медпрацівників та працівників освіти привести до рівня 4,5 тисячі гривень», — переконаний Борис Колесніков.

За його словами, тіньовий Кабмін пропонує встановити податок на квартири площею від 80 до 200 метрів квадратних у розмірі 24 грн. за квадратний метр на рік, а площею від 200 метрів і вище — 36 грн. за квадратний метр. «Податок на будинки площею від 120 до 250 квадратів повинен бути 24 грн., а понад 250 квадратів — 36 грн. Власники квартир до 80 квадратних метрів і будинків до 120 квадратів податок на житло платити не повинні», — зазначив опозиційний прем’єр.

Коментуючи плани щодо введення 3%-го податку на комерційну нерухомість, він підкреслив, що це остаточно знищить малий і середній бізнес. «Ті, хто займаються бізнесом, і так платять всі податки! А новими податками влада скоро взагалі закриє малий і середній бізнес. Ми категорично проти цього, коаліція не повинна за це голосувати, щоб не вбити української комерції», — заявив Борис Колесніков.

Що потрібно? Верховенство права та мінімальні податки

Сьогодні в першу чергу необхідно зупинити війну на сході України, оскільки жоден серйозний інвестор не прийде до країни, де йде війна, — заявив Борис Колесніков, підбиваючи підсумки засідання.

«Є світовий досвід, не треба винаходити велосипед. Ринковій економіці вже більш як 200 років. Треба брати кращий досвід: як Китай залучав до 100 млрд. доларів за рік, як післявоєнна Західна Європа, згідно з Планом Маршала, під держгарантії залучала гроші. Наша країна має бути інвестиційно привабливою. Тобто — верховенство права і мінімальні податки», — підкреслив опозиційний прем’єр.

Він зазначив, що хорошим стимулом для залучення іноземних інвестицій стане реальна децентралізація влади. На думку Бориса Колеснікова, держава повинна жити за принципом: немає ніяких державних грошей, а є гроші платників податків. «Децентралізація — це величезний стимул для інвестицій. Але тільки справжня — коли на місцях повністю залишатиметься податок на доходи фізичних осіб і як мінімум 50% податку на прибуток. Якщо не запровадити мінімального оподаткування і не забезпечити верховенства права — все закінчиться дефолтом», — застеріг Борис Колесніков.