Недбальство ціною в життя

08.09.2015

Спалах поліомієліту на Закарпатті спровокований тим, що суспільство впродовж останнього часу свідомо ігнорує вакцинацію, заявив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Минулого тижня двоє дітей віком 4 роки і 11 місяців захворіли на цю недугу в двох різних населених пунктах області, віддалених між собою на 30 кілометрів. Завдяки оперативним зусиллям СЕС спалах удалося локалізувати: дітей ізольовано, заходи за міжнародними стандартами тривають.

«Рано чи пізно таке мало статися, — наголосив міністр. — Ми давно і багато говоримо про цю проблему. В Україні вкрай низьке покриття вакцинацією». Від 2008 року спостерігається різке зниження відсотка охоплення дітей вакцинацією від цієї хвороби. За словами міністра, торік 49% новонароджених отримали профілактичне щеплення, а у 2015 році — лише 14% дітей. Такий низький відсоток, переконаний міністр, не від того, що в Україні немає відповідної вакцини, а тому що люди відмовляються робити щеплення дітям.

Як запевнив Олександр Квіташвілі, Україна має необхідні запаси полівакцини: це препарат французького виробництва, закуплений на кошти Посольства Канади і направлений в Україну ВООЗ та ЮНІСЕФ.

Деталі про спалах поліомієліту в Закарпатській області, за словами міністра, передали Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку та Президенту Петру Порошенку.

— Про те, що в країні катастрофа з вакцинацією, вище політичне керівництво країни було поінформоване неодноразово, — каже відомий лікар-педіатр Євген Комаровський. — Коли рівень вакцинації від поліомієліту нижчий 30% — це вже привід скликати негайне засідання РНБО і рятувати дітей. Сьогодні дітей першого року життя вакциновано 14%! І всі мовчать. Агітаційна вакханалія проти щеплень триває.