Карбункул розміром із блюдце

02.09.2015
Карбункул розміром із блюдце

Досвідчений черкаський хірург Микола Карась видалив десятистержневий карбункул.

«Доки прикладала до нариву цибулю, виплекала біду...»

Що таке карбункул, 60-річна черкащанка Інна Москаленко раніше навіть не здогадувалася. Жінка каже, що принципово не зациклюється на медичних темах, тож ніколи не дивиться телепередачі про людські хвороби, які так полюбляють її подруги.

«Не дивлюся, щоб не тріпати собі нерви. Бо як наслухаєшся, то почнеш у себе такі ж симптоми шукати», — пояснює Інна Павлівна. Розмовляємо з нею в одній iз палат Черкаської міської лікарні №3.

І все ж до лікаря, як зізнається пані Інна, їй таки довелося звертатися. Місяць тому, каже жінка, раптом почала боліти шия, а невдовзі на шкірі вискочив чиряк. Такий діагноз вона собі поставила сама. Щоправда, чиряк той був дивний якийсь — із кількома стрижнями. Спочатку пані Інна до лікаря не пішла, а почала до болючого місця прикладати мазь Вишневського, згодом перейшла ще й на іхтіолову. Жінка зізнається: те, що таким чином тільки гаяла час, зрозуміла вже зараз. Тоді ж сподівалася, що сама собі лікарем буде і швидко одужає.

«Я мазала шию ще й іншими мазями і все чекала, що чиряк прорве», — веде далі моя співрозмовниця, тримаючись рукою за пов’язку на шиї. Літні місяці Інна Павлівна зазвичай проводить на дачі. Тож звернулася по допомогу до медсестри в селі. Та направила до хірурга в районний центр. Хірург уколов знеболювальне, розрізав і вичистив, як він пояснив, не чиряк, а карбункул.

«Та тільки, певно, не до кінця вичистив. Бо вже згодом гній знову почав набиратися, а розмір «чиряка» виріс до п’яти сантиметрів. Тож я залишила дачу і повернулася додому, в Черкаси», — говорить пані Інна. У міській лікарні №3 їй знову почистили карбункул і прокололи курс антибіотиків.

«Кажуть, післязавтра вже випишуть», — радісно повідомляє Інна Павлівна.

«А в мене лікування попереду — тільки вчора поступила. Посиділа на пікніку на мокрій леваді і на правій сідниці вискочив «чиряк», — долучається до розмови її молодша сусідка по палаті Катерина Кравець. І додає: теж думала, що сама вилікує. Та ще й сусідка, котра торгує на базарі травами, порадила двічі на день прикладати до хворого місця компреси з соку чистотілу або цибулі. Тільки спочатку, попередила «знахарка», треба голкою від шприца проколоти нарив і видавити гній. Казала, що на собі таке лікування випробувала й одужала.

«Господи, чого я, розумна жінка, повелася на таку бабину казку. А від того «лікування» із трьох стрижнів карбункул «виріс» аж до п’яти», — бідкається жінка. Так, пояснює, й опинилася у хірургічному відділенні лікарні, де її й прооперували.

Ще трохи — і мали б зараження крові...

Завідуючий хірургічним відділенням Микола Карась пояснює: карбункул найчастіше «виростає» на обличчі, шиї, спині, попереку та на сідницях. Таке гостре запалення шкіри розпочинається з волосяних мішечків і сальних залоз, а вже потім iде глибше у шкіру аж на кілька сантиметрів.

Карбункул, зазначає лікар, заповнений густим гноєм сіро-зеленого кольору, у хворого підвищується температура, болить голова, нудить, зникає сон і апетит. Інколи доходить навіть до непритомності.

А спричинити таку неприємність можуть проблеми з гігієною, особливо якщо є діабет, хвороби кишечнику, нирок або печінки. На карбункули більше страждають чоловіки, оскільки жінки, каже лікар, «по життю акуратніші».

«Недавно оперував пенсіонера з карбункулом, який мав шість стрижнів, розміром із блюдце. Чоловік хворіє на діабет, дружина та донька померли. З горя запустив себе, навіть мився рідко», — пригадує Микола Федорович.

Через це, пояснює, інфекція потрапила у волосяну цибулину під лівою лопаткою. Запалення нагноїлося і почало швидко розростатися. Але чоловік, як і більшість таких пацієнтів, не поспішав до лікаря, а займався самолікуванням. Так само до хворого місця прикладав цибулю та різні мазі й лише через десять днів набрався духу приїхати в лікарню.

«Прорвати сам карбункул не може, як люди на те сподіваються, бо груба шкіра. Якби той чоловік iще хоч трохи посидів удома і не звернувся по медичну допомогу, могло б бути зараження крові»,  — переконаний завідувач.

Уже після видалення гною людина відчуває полегшення, а подальше лікування карбункула обов’язково відбувається за допомогою антибіотиків.

За роки своєї роботи, пригадує Микола Карась, багато різного надивився. Нині у відділенні лежить чоловік, у якого карбункул «розрісся»... на всю спину, аж до десяти стрижнів. Під час операції довелося робити три розрізи.

Тож, аби не захворіти на карбункул, серед засобів профілактики лікар називає найголовнішу — гігієну. І радить «дружити» з такими процедурами.

«Часто мийте руки та обрізайте нігті, а мочалку і мило не давайте нікому і чужими не користуйтеся. Голіться одноразовим лезом і не розчісуйте укуси комах», — закликає лікар Карась. Бо, пояснює, в ранки можна занести бактерії, що спровокують карбункул.