Цинiзм з доплатою

02.09.2015

Напередодні початку нового політичного сезону та старту виборчої кампанії уряд вирішив достроково підняти розмір мінімальних зарплат, пенсій, стипендій та виплат бюджетникам. Про це українцям з екранів телевізорів повідомив особисто Арсеній Яценюк. В Опозиційному блоці назвали таке рішення Кабінету Міністрів своєю перемогою, оскільки ця політична сила вже давно вимагає від влади негайного підвищення доходів українців. Водночас депутати від опозиції зазначили, що ця індексація є мізерною подачкою від влади, особливо на фоні підняття з першого дня осені на 25% тарифів на електроенергію.

«Нинішній крок Кабміну — просто мінімальна подачка повністю зубожілим людям напередодні виборів», — заявила народний депутат від Опозиційного блоку Наталія Королевська. Вона нагадала, що раніше уряд обіцяв зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 грудня 2015 року, і, за її словами, рішення про дострокове зростання доходів людей є позитивом. Єдине, що в цій історії засмутить українців, — це рівень зростання їх доходів, зазначила народний депутат. «Це прекрасно, що соцстандарти підвищаться, але що дасть це нібито «досягнення» Кабміну людям? При нинішніх цінах і рівні інфляції — це просто моментально «проїсти», — наголосила Королевська.

Мінімальна задекларована Яценюком зарплата зросте трохи більше, ніж на 150 грн. — з 1218 до 1378 гривень, стипендії студентам — на 100. «І це при тому, що при заморожених з грудня 2013 року всіх соцвиплатах влада повинна була проіндексувати доходи людей на 75%», — підкреслила політик.

Королевська також назвала відвертим цинізмом уряду підвищення з 1 вересня на 25% тарифів на електроенергію. «Дати людям напередодні виборів «подачку» трохи більше 150 грн. до прожиткового мінімуму — і тут же, напередодні початку опалювального сезону, накрутити і так чималі тарифи на електроенергію. Виходить, що влада однією рукою «збагачує» українців, а іншою — тут же лізе їм у кишеню», — зауважила вона.

Народний депутат нагадала, що Опозиційний блок послідовно наполягав на неприпустимості непомірного зростання комунальних тарифів. «Ми продовжимо добиватися цього і далі — в тому числі й через суди. Влада, перш ніж «вести українців у європейське майбутнє» через зростання «комуналки», повинна проіндексувати їхнi доходи, заморожені з грудня 2013 року, і не на жалюгідні 150 грн, а з урахуванням зростання інфляції, тобто на 75%», — заявила парламентарій.